Τα 5 σημάδια στην υγεία που μια γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί
Διαβάζεται σε 4'Από τις κράμπες της περιόδου μέχρι την ξηρότητα της ευαίσθητης περιοχής, τα θέματα υγείας που απασχολούν μια γυναίκας είναι πολλαπλά , αλλά πότε πρέπει να ανησυχούμε;
- 01 Μαΐου 2024 04:51
Μπορεί ο μέσος όρος ζωής της γυναίκας να είναι στη χώρα μας τουλάχιστον κατά 2 έτη μεγαλύτερο από του άνδρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά με την υγεία της.
Από τα προβλήματα της περιόδου και τον τοκετό, μέχρι τη θλίψη για την υπογονιμότητα και την ταλαιπωρία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, πολλά από τα θέματα της προσωπικής υγείας είναι ευαίσθητα για συζήτηση, αν όχι εντελώς ταμπού.
Αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε τον φόβο της ντροπής ή της κρίσης να μας εμποδίζει να αναζητήσουμε βοήθεια.
Ακολουθούν πέντε συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Και μην ανησυχείτε, δεν είστε η μόνη, αφού ο/η γυναικολόγος σας γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει
Ανώμαλη κολπική αιμορραγία
Οποιαδήποτε αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση χρειάζεται έλεγχο.
«Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη αιμορραγία, από θέματα που σχετίζονται με την ορμονική αντισύλληψη, γυναικολογικές παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, κύστες ωοθηκών, καλοήθη όγκοι , έως και κακοήθεις καταστάσεις του τραχήλου της μήτρας ή του ενδομητρίου» εξηγεί στο NEWS 24/7 η Ιωάννα Τσιαούση, MD, PhD, MSc Μαιευτήρας Γυναικολόγος, υπ. Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της πρωτοβουλίας Women’s HealthFirst (WHF).
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτιολογία και η λύση είναι απλή , αλλά είναι σημαντικό να αποκλείσετε οτιδήποτε πιο σοβαρό με την επίσκεψή σας σε γυναικολόγο.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι και η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση χρειάζεται πάντα διερεύνηση και εξέταση από γιατρό.
Βαθύς πυελικός πόνος ή επώδυνο σεξ
Ο πυελικός πόνος είναι συνηθισμένος (περίπου μία στις έξι γυναίκες στη Βρετανία τον αναφέρει), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπομένατε σιωπηλά χωρίς διερεύνηση
Ο βαθύς πυελικός πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ θα μπορούσε να υποδηλώνει καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) που απαιτούν έλεγχο και αντιμετώπιση.
Δεν πρέπει καμία να υπομένει σιωπηλά και να ντρέπεται, αντίθετα πρέπει να αναφέρει τα συμπτώματα στον /στη γιατρό της
Ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις
Το κολπικό έκκριμα είναι φυσιολογικό: οι περισσότερες γυναίκες το βιώνουν αλλά δεν τους αρέσει να μιλούν γι’ αυτό.
Πρόκειται για ένα λεπτό, υδαρές έκκριμα διατηρεί τον κόλπο ενυδατωμένο και προστατεύει από τις λοιμώξεις.
Αλλά, αν παρατηρηθεί αλλαγή στη σύσταση, το χρώμα, τη μυρωδιά ή την υφή, τότε μπορεί να έχετε μια κοινή λοίμωξη, όπως η καντιντίαση ή η βακτηριακή κολπίτιδα.
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να εξελιχθούν σε φλεγμονώδεις νόσους της πυέλου ή και να επηρεάσουν τη γονιμότητα, οπότε η διάγνωση από γιατρό θα οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή θεραπεία.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπανιότερος, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιαστεί με αλλαγές στο κολπικό έκκριμα, οπότε είναι καλύτερο να είστε σε επαγρύπνηση.
Οποιαδήποτε νέα μορφώματα
Είναι σημαντικό να μάθετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και το σώμα σας.
Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε αν τυχόν νέα μορφώματα που θα εντοπίσετε στο στήθος η σε αλλά σημεία του σώματος θα πρέπει να ελεγχθούν.
Οι καρκίνοι του αιδοίου συχνά παρουσιάζονται ως εξογκώματα ή έλκη στο δέρμα, τα οποία μπορεί να παρατηρηθούν ως μια ασυνήθιστη αίσθηση όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, όταν περπατάτε ή κάθεστε.
Οι κολπικές προπτώσεις, οι οποίες γίνονται αισθητές τοπικά ως ξένο σώμα , γίνονται πιο συχνές με την πρόοδο της ηλικίας.
Όγκοι που μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή της κοιλιάς θα πρέπει επίσης να κεντρίζουν την προσοχή.
Οποιοδήποτε επίμονο μόρφωνα (το οποίο δεν υποχωρεί μετά από μία ή δύο εβδομάδες) πρέπει να ελέγχεται.
Επίμονο κοιλιακό φούσκωμα
Το φούσκωμα είναι σύνηθες, ιδίως μετά από ένα μεγάλο ή πλούσιο σε φυτικές ίνες γεύμα, και αν συμβαίνει συνεχώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Ωστόσο, το επίμονο φούσκωμα πέραν των δύο εβδομάδων, ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 50 ετών, και σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως μειωμένη όρεξη, αίσθημα γρήγορου κορεσμού μετά το φαγητό, ακούσια απώλεια βάρους, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, επείγουσα/συχνή ούρηση, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί.
Ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά παρουσιάζει ασαφή, μη ειδικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συγκαλύπτονται με πεπτικά προβλήματα.
Μπορεί να αισθάνεστε φόβο να μιλάτε για αυτά τα προσωπικά θέματα, αλλά για να είστε ήσυχη ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ή ακόμη και αν είναι σοβαρό η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.