Τα 6 σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί η κακή στοματική υγιεινή

Τα 6 σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί η κακή στοματική υγιεινή
Σημαντική για την πρόληψη πολλών νοσημάτων η στοματική υγιεινή Getty Images/iStockphoto

Από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και καρδιαγγειακές παθήσεις, μέχρι νόσο Αλτσχάιμερ και πνευμονία μπορεί να προκαλέσουν τα βακτήρια που συσσωρεύονται στη στοματική κοιλότητα. Πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Το στόμα μας είναι το τέλειο μέρος για να αναπτυχθούν βακτήρια: είναι σκοτεινό, ζεστό, υγρό και τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε, αποτελούν τροφή και για τους μικροοργανισμούς.

Όταν όμως τα βλαβερά βακτήρια συσσωρεύονται γύρω από τα δόντια και τα ούλα, κινδυνεύουμε με ανάπτυξη περιοδοντικής νόσου (ουλίτιδα), η οποία στην ουσία είναι μία μόλυνση που προκαλεί φλεγμονή στα ούλα και τα οστά που περιβάλλουν και συγκρατούν τα δόντια μας.

Τέτοιου είδους καταστάσεις δεν επηρεάζουν μόνο τα δόντια, αλλά και σημαντικές λειτουργίες και όργανα ολόκληρου του οργανισμού, σύμφωνα με την Kimberly Bray, καθηγήτρια Στοματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Missouri-Kansas City.

Πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η περιοδοντίτιδα συνδέεται με αρκετές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο τα κακά βακτήρια του στόματος επηρεάζουν τη γενική μας υγεία δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως.

Κι αυτό διότι οι έρευνες είναι περιορισμένες και δεν έχουν τεκμηριωθεί τα αίτια και τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις συνδέονται περισσότερο από άλλες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Διευκρινίζεται ότι η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ) εξηγεί ότι έρευνες δείχνουν πως το 90% του πληθυσμού στη χώρα μας, θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πώς τα βακτήρια του στόματος προκαλούν προβλήματα υγείας

Στα πρώτα στάδια, η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται ως ουλίτιδα. Τα ούλα μπορεί να πρηστούν, να κοκκινίσουν ή να είναι ευαίσθητα, ενώ παράλληλα να αιμορραγούν εύκολα.

Εάν δεν γίνει ειδική θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όπου τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν και ως εκ τούτου τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν και να πέσουν.

«Επιπλέον, τα βακτήρια και τα τοξικά υποπροϊόντα που δημιουργούνται με την περιοδοντίτιδα, μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθούν σε διαφορετικά όργανα του σώματος», εξηγεί στους New York Times η Ananda P. Dasanayake, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Οδοντιατρικής της Νέας Υόρκης.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και κατά τη διάρκεια καθαρισμού με οδοντικό νήμα ή αν υπάρχει κάποια πληγή μέσα στο στόμα.

Διαβήτης

Από τα νοσήματα που έχει διερευνηθεί ότι προκαλούν τα βακτήρια του στόματος, η πιο υψηλή συσχέτιση είναι αυτή της πρόκλησης διαβήτη, σύμφωνα με την δρ Bray.

Μάλιστα, διαβήτης και περιοδοντίτιδα φαίνεται να έχουν αμφίδρομη σχέση, δηλαδή το ένα να προκαλεί το άλλο.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017, φάνηκε ότι η συστηματική φλεγμονή που προκαλείται από την περιοδοντική νόσο, μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση του σακχάρου στο αίμα.

Σε άλλη μελέτη δημοσιεύτηκε πριν από δύο μήνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για περιοδοντική νόσο, μείωσαν το συνολικό κόστος της υγειονομικής τους περίθαλψης έως 14%, κάτι που σημαίνει ότι βελτιώθηκαν οι δείκτες υγείας τους.

«Όταν θεραπεύεις την περιοδοντική νόσο, βελτιώνεις και τον διαβήτη», λέει η δρ Dasanayake.

Πνευμονία

Εάν εισπνεύσουμε μεγάλη συγκέντρωση βακτηρίων από το στόμα και αυτά εγκατασταθούν στους πνεύμονες, μπορεί να προκληθεί βακτηριακή πνευμονία από εισρόφηση, σύμφωνα με τον Frank Scannapieco, καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Buffalo.

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε ασθενείς που νοσηλεύονται ή σε ηλικιωμένους που δεν μπορούν να βουρτσίσουν τα δόντια τους μόνοι τους και ως εκ τούτου συσσωρεύεται πολύ μεγάλος αριθμός βακτηρίων στο στόμα.

Η θεραπεία σε ειδικό περιοδοντολόγο, πάντως, και η λήψη αντιβίωσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτού του τύπου της πνευμονίας.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 από διεθνή ομάδα επιστημόνων, φάνηκε ότι η σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και άλλων παθήσεων της καρδιάς.

Μάλιστα, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, είχε προειδοποιήσει από το 2012 ότι η φλεγμονή στα ούλα έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα, οι οποίες συνδέονται με κακή υγεία της καρδιάς.

Επίσης, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή, έχουν και χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Αρκετές είναι οι μελέτες που συνηγορούν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και πρόωρου τοκετού, με χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Μάλιστα, σε ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βελτίωσε το βάρος της γέννησης του βρέφους και μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και θανάτου.

Εξάλλου, σε παλαιότερη μελέτη που είχε γίνει το 2009, οι ειδικοί είχαν διαπιστώσει ότι τα κακά βακτήρια του στόματος μπορούν να φτάσουν μέχρι και τον πλακούντα και να προκαλέσουν μόλυνση του αμνιακού υγρού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Σε άλλη έρευνα, είχε φανεί ότι βακτήρια του στόματος μπορεί να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που κυκλοφορούν στο αίμα και να προκαλέσουν φλεγμονή στη μήτρα, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τον πλακούντα και τους ιστούς του εμβρύου.

Άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα ατόμων με περιοδοντίτιδα, έχουν βρεθεί και στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Σε πρόσφατη ανασκόπηση επιστημονικών ερευνών, οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι στοματικά βακτήρια που σχετίζονται με την περιοδοντίτιδα, θα μπορούσαν είτε να επηρεάσουν άμεσα τον εγκέφαλο μέσω λοίμωξης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), είτε έμμεσα, προκαλόντας χρόνια συστηματική φλεγμονή η οποία φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Τα στοματικά βακτήρια από την περιοδοντίτιδα έχουν συνδεθεί και με αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η οστεοπόρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσοι των νεφρών και του ήπατος, καθώς επίσης και καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει ισχυρή σύνδεση με αυτές τις παθήσεις.

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την περιοδοντίτιδα

Ο καλύτερος τρόπος διατήρησης της στοματικής υγιεινής είναι να ακολουθούμε τις κλασικές συμβουλές της οδοντιατρικής φροντίδας, δηλαδή σωστό και συχνό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση οδοντικού νήματος για καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων.

Σε περίπτωση που δούμε τα ούλα μας πιο κόκκινα ή πρησμένα, καλό θα είναι να επισκεφτούμε άμεσα περιοδοντολόγο ή οδοντίατρο, προκειμένου να μας δώσει οδηγίες ή να ξεκινήσει τη θεραπεία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα