Τα 6 τρόφιμα που αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

Διαβάζεται σε 8'
Μπέιγκελ με μπέικον
Μπέιγκελ με μπέικον iStock

Μπορεί τα καρδιαγγειακά νοσήματα να εξαρτώνται άμεσα από τη διατροφή μας, όμως δεν χρειάζεται να είμαστε πρωταθλητές της υγιεινής διατροφής για να αποφύγουμε το έμφραγμα. Αρκεί να αποφεύγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Είναι, επίσης, παθήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν, απλώς και μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής και κυρίως στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Ακόμη, όμως, και αν η διατροφή μας απέχει πολύ από το να χαρακτηρίζεται «τέλεια», αξίζει να γνωρίζουμε ποιες τροφές θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε για να διατηρήσουμε την καρδιά μας σε πλήρη ισχύ.

Κι αυτό διότι δεν έχουν όλα τα τρόφιμα την ίδια επιβάρυνση στην καρδιά και τα αγγεία. Ποια είναι όμως τα χειρότερα τρόφιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα;

Τα χειρότερα τρόφιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα

Μπέικον

Μπορεί ένα «βουνό» μπέικον ανάμεσα σε δύο φέτες λευκό ψωμί να είναι πολύ γευστικό, όμως οι 4 φέτες του εν λόγω αλλαντικού περιέχουν περίπου 6,6 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.

Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή υγεία της καρδιάς.

Για το λόγο αυτό, οι άνδρες καλό θα είναι να μην καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια ημερησίως, ενώ οι γυναίκες πρέπει να μένουν στα 20 γραμμάρια.

«Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών μειώνει την ικανότητα του ήπατος να απομακρύνει την LDL (κακή) χοληστερόλη από το αίμα», εξηγεί η Tracy Parker, διαιτολόγος και υπεύθυνη διατροφής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

«Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση λιπώδους υλικού στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο τα στενεύει και μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου», συμπληρώνει η ίδια.

Εκτός από το μπέικον, άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (άρα αξίζει επίσης να τις περιορίσουμε), είναι τα λουκάνικα (περίπου 9,8 γραμμάρια ανά δύο), τα μπιφτέκια (9,8 γραμμάρια), το βούτυρο (7,8 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας) και το λάδι καρύδας (13 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας).

«Ένα σάντουιτς με μπέικον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αν το εξισορροπήσετε με θρεπτικά τρόφιμα, όπως ντομάτα ή άλλα σαλατικά», λέει η Parker.

«Επιλέξτε ψητό άπαχο μη καπνιστό μπέικον, περιορίστε το σε δύο φέτες την εβδομάδα και χρησιμοποιήστε ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό». Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι καλύτερο να επιλέγετε πιο υγιεινές γεμίσεις για σάντουιτς, όπως ψητό στήθος κοτόπουλου, άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, αυγά και ψάρια, προσθέτει.

Πατατάκια

Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε πατατάκια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (περίπου 2 γραμμάρια ανά συσκευασία των 100 γραμμαρίων), μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση καρδιακών παθήσεων.

Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα.

«Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση», λέει η Parker.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι αναγκάζει το σώμα να κατακρατεί νερό, αυξάνοντας τον όγκο του αίματος που αντλείται στο σώμα και την πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών, διευκολύνοντας τη δημιουργία λιπαρών εναποθέσεων.

«Τελικά, αυτή η στένωση των αρτηριών που προκαλείται με τη διαδικασία, μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου», εξηγεί η ίδια.

Το ψωμί, τα επεξεργασμένα κρέατα και οι σάλτσες που αγοράζονται στο κατάστημα είναι μεταξύ των άλλων καθημερινών ενόχων της διατροφής μας που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων όταν ψωνίζετε για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Τα πατατάκια προσφέρουν μικρή θρεπτική αξία, οπότε «θα πρέπει να θεωρούνται περιστασιακή λιχουδιά και όχι τακτικό μέρος της διατροφής σας», λέει η Parker.

Επιλέξτε πατατάκια φτιαγμένα με πιο υγιεινά έλαια, όπως ηλιέλαιο ή ελαιοκράμβη, και με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, και προτιμήστε τις μικρές συσκευασία (25 γραμμαρίων).

Μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί ή απλό ποπ κορν θα αποτελούσαν ένα πιο υγιεινό αλμυρό σνακ, προσθέτει.

Μπισκότα και κέικ

Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα με ζάχαρη, εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε ζάχαρη τείνουν να είναι και πιο πλούσιες σε θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και τελικά σε παχυσαρκία», εξηγεί η Parker.

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι χρειάζονται περισσότερο αίμα για να μετακινηθεί στο σώμα τους, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, μια κοινή αιτία καρδιακών προσβολών.

Επιπλέον, έρευνα έχει δείξει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την υγεία της καρδιάς, ακόμη και σε όσους έχουν υγιές βάρος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το συκώτι υπερφορτώνεται με ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει λιπώδη νόσο του ήπατος και διαβήτη τύπου 2, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο, καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε περισσότερα από 30 γραμμάρια (επτά κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα ελεύθερα σάκχαρα, δηλαδή αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά ή βρίσκονται στο μέλι, το σιρόπι και τους χυμούς φρούτων, σε αντίθεση με αυτά που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα, λέει η Parker.

Μια μεγάλη φέτα κέικ (39γρ.) και το Twix Xtra (36γρ.) για παράδειγμα, υπερβαίνουν αυτή την ποσότητα.

Λουκάνικα

Τα λουκάνικα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν αρκετό αλάτι και κανένα από τα δύο δεν είναι καλό για την υγεία της καρδιάς. Αλλά είναι επίσης και ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο, το οποίο μπορεί να ενέχει τον δικό του κίνδυνο.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και αφού ληφθεί υπόψη η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά,  γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαδικασίες ή τα συστατικά που συνδέονται με την υπερ-επεξεργασία είναι επιβλαβή.

Μια μερίδα λουκάνικα την εβδομάδα μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή διατροφή, προσθέτει η Parker.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην αγοράζετε λουκάνικα φυτικής προέλευσης μόνο και μόνο επειδή φαίνονται πιο υγιεινά, καθώς εξακολουθούν να είναι επεξεργασμένα και μπορεί να περιέχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, σε σύγκριση με τα κανονικά λουκάνικα.

Αντ’ αυτού, προτιμήστε «άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή χοιρινό», τα οποία έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, συνιστά η Parker.

Λευκά δημητριακά

Υποτίθεται ότι όλοι μας πρέπει να τρώμε περίπου πέντε έως επτά μερίδες υδατανθράκων την ημέρα, που αντιστοιχούν περίπου στις μισές θερμίδες που προσλαμβάνουμε, καθώς οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού.

Ωστόσο, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (οι λευκές επιλογές του ψωμιού, του ρυζιού, των ζυμαρικών και των δημητριακών πρωινού) μπορεί να βλάψουν την υγεία της καρδιάς μας.

Για καλύτερη υγεία της καρδιάς, επιλέξτε ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, αντί για λευκές επιλογές και καταναλώστε τα μόνο λίγες φορές την εβδομάδα. Μερικά καλά τρόφιμα αυτής της κατηγορίας είναι τα κουάκερ ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και νιφάδες πίτουρου.

Παγωτό

Το παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και κάποιες φορές αλάτι, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία της καρδιάς.

«Η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, τα οποία είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο», λέει η Parker.

Το παγωτό θα πρέπει να θεωρείται απόλαυση και όχι καθημερινό φαγητό, λέει η ίδια.

«Είναι σημαντικό να βρείτε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γλυκές ή αλμυρές επιθυμίες σας, όπως φρούτα για γλυκύτητα ή ανάλατους ξηρούς καρπούς για ένα τραγανό σνακ», προσθέτει η ίδια.

Την επόμενη φορά που θα λαχταρήσετε παγωτό, φάτε μια μικρή μερίδα ή επιλέξτε παγωμένο γιαούρτι με μούρα ή μπανάνα, προτείνει η Parker.

«Μην υποθέτετε ότι το σορμπέ είναι πιο υγιεινό», προειδοποιεί. «Αν και έχει λιγότερα λιπαρά, είναι γεμάτο ζάχαρη. Ομοίως, τα παγωτά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά είναι συχνά γεμάτα με πρόσθετη ζάχαρη για να αντισταθμίσουν τα μειωμένα λιπαρά», καταλήγει η ίδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα