Τα 8 σημάδια που αποκαλύπτουν νωρίς τον καρκίνο του μαστού

Διαβάζεται σε 7'
Γυναίκα κάνει έλεγχο για καρκίνο του μαστού
Γυναίκα κάνει έλεγχο για καρκίνο του μαστού iStock

Το 47% των γυναικών δεν ελέγχουν τακτικά το στήθος τους, ενώ υπάρχουν 8 αλλαγές που μπορούν να εντοπίσουν, ώστε να αποκαλύψουν νωρίς τον καρκίνο του μαστού.

Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ενώ ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τη νόσο.

Έτσι, ειδικοί από όλο τον κόσμο, σύλλογοι ασθενών, αλλά και απλοί πολίτες, φροντίζουν για τις δράσεις που θα ενημερώσουν καλύτερα τις γυναίκες τόσο σε θέματα πρόληψης, όσο και για τις θεραπευτικές επιλογές.

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε κάποια που έχει ή είχε καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό γνώσης: πρόσφατη έρευνα του Breast Cancer Now διαπίστωσε ότι το 47% των γυναικών, παρότι υπάρχει ενημέρωση, δεν ελέγχουν τακτικά το στήθος τους για ασυνήθιστες αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του μαστού. Όμως η τακτική αυτοεξέταση μπορεί να αποβεί σωτήρια.

Ποια όμως είναι τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα, ώστε ακολούθως να απευθυνθεί στον γιατρό της;

Τα 8 πρώιμα σημάδια του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

  1. Όγκος στον ιστό του μαστού

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι τα εξογκώματα είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, ο εντοπισμός τους μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς ο ίδιος ο φυσικός ιστός του μαστού συχνά είναι εξογκωματικός και πολλά από αυτά τα εξογκώματα είναι καλοήθη.

«Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι μαστοί είναι συνήθως σφιχτοί και ανώμαλοι και μπορεί να μοιάζουν με κόκκους καλαμποκιού μέσα σε ζελέ», λέει η Dr Liz O’Riordan, χειρουργός μαστού, η οποία διαγνώστηκε και η ίδια με καρκίνο του μαστού σε ηλικία 40 ετών.

Ενώ ο φυσιολογικός εξογκωμένος ιστός μπορεί να έχει την αίσθηση ενός εξογκώματος που κατευθύνεται προς τη θηλή, ο καρκίνος είναι ένα «διακριτό ογκίδιο που μπορείτε να το περάσετε σε όλο το μήκος του με τα δάχτυλά σας και το οποίο έχει διαφορετική αίσθηση αν περάσετε τα δάχτυλά σας προς την αντίθετη πλευρά», εξηγεί η ίδια.

  1. Αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού

Ομοίως, οι μαστοί μπορεί να αλλάξουν σχήμα και μέγεθος κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας για διάφορους λόγους, οπότε αυτό είναι ένα σημάδι καρκίνου του μαστού που οι γυναίκες μπορεί να μην αναγνωρίσουν γρήγορα ως «κόκκινη σημαία».

Το στήθος μερικών γυναικών «μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και κατά ένα μέγεθος φλιτζανιού» σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο, λέει η δρ O’Riordan.

Τέτοιου είδους αλλαγές προκαλούν ανησυχία όταν είναι τυχαίες και ξαφνικές και ειδικά «όταν συμβαίνουν στον ένα και όχι στον άλλο μαστό», καθώς ο καρκίνος του μαστού «συνήθως συμβαίνει στον ένα μαστό κάθε φορά».

  1. Δερματικές αλλαγές στο στήθος

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αλλαγές στο δέρμα του μαστού που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του μαστού, όπως λακκούβες, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και απολέπιση ή εξανθήματα.

Οι λακκούβες ή το ζάρωμα είναι συχνά η πιο συνηθισμένη αλλαγή στην εμφάνιση του δέρματος του μαστού όταν υπάρχει καρκίνος, καθώς «ο καρκίνος του μαστού συστέλλει τον ινώδη ιστό του μαστού, ώστε να μην μπορεί να τεντωθεί όπως συνήθως», λέει συμπληρώνει η ίδια.

Οι αλλαγές μπορεί να είναι ανεπαίσθητες και μπορεί να αποκαλυφθούν μόνο όταν μια γυναίκα σηκώνει τα χέρια της για να ελέγξει το στήθος της.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τους μαστούς σας κάθε μήνα, ώστε να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό. Αν δείτε αλλαγές, σημειώστε στο ημερολόγιό σας να ελέγξετε ξανά δύο εβδομάδες αργότερα, και αν η αλλαγή έχει παραμείνει, τότε θα πρέπει επισκεφθείτε γιατρό».

  1. Εκκρίσεις από τις θηλές ή αναστροφή

«Οι κρεμώδεις εκκρίσεις από τη θηλή είναι φυσιολογικές για πολλές γυναίκες», λέει η δρ O’Riordan, και οι εκκρίσεις που είναι λευκές, πρασινωπές ή κιτρινωπές δεν αποτελούν συνήθως σύμπτωμα καρκίνου.

Οι εκκρίσεις που έχουν αίμα ή κρυστάλλους, ωστόσο, «μπορεί να προέρχονται από καρκίνο ή θηλώματα στους αγωγούς της θηλής».

Παρομοίως, η επιπέδωση ή η αναστροφή της θηλής μπορεί να μην είναι πάντα ένδειξη καρκίνου, αλλά αν αυτό συμβεί ξαφνικά και οι θηλές μιας γυναίκας δεν επανέλθουν, είναι λόγος ανησυχίας, καθώς θα μπορούσε να υπάρχει «ένας καρκίνος που τραβάει τη θηλή προς τα μέσα, οπότε μια νέα μόνιμη αναστροφή πρέπει να ελεγχθεί».

  1. Πόνος ή ευαισθησία στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος από μόνος του σπάνια αποτελεί ένδειξη καρκίνου, καθώς το στήθος μιας γυναίκας μπορεί να είναι επώδυνο από ένα τεράστιο φάσμα συνηθισμένων λόγων, όπως η εγκυμοσύνη ή η έμμηνος ρύση.

«Στο 99% των περιπτώσεων, ο πόνος από μόνος του δεν είναι σημάδι καρκίνου», λέει η δρ O’Riordan. «Αλλά αν ο πόνος είναι νέος και ανεξήγητος και δεν έχει υποχωρήσει μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες, και ιδίως αν ο πόνος είναι μόνο στο ένα στήθος, αξίζει να επισκεφθείτε το γιατρό σας».

Αν και εξακολουθεί να είναι απίθανο σε αυτή την περίπτωση να είναι καρκίνος η αιτία, «το 90% των γυναικών που περνούν από τις κλινικές δεν έχουν καρκίνο του μαστού, αλλά εξακολουθούμε να θέλουμε να σας σταματήσουμε να ανησυχείτε».

  1. Ερυθρότητα ή πρήξιμο του μαστού

Όταν η ερυθρότητα και το πρήξιμο εμφανίζονται μαζί, αυτό μπορεί να υποδηλώνει έναν τύπο καρκίνου του μαστού που ονομάζεται φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού, όπου υπάρχει συσσώρευση υγρού στο δέρμα πάνω από το στήθος μιας γυναίκας.

Αν και σπάνιος, αυτός ο τύπος καρκίνου εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 20 και 30 ετών, οι οποίες θα μπορούσαν να μπερδέψουν αυτά τα συμπτώματα με μαστίτιδα, μια μόλυνση στο στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

«Εάν το στήθος σας είναι κόκκινο, ζεστό ή πρησμένο και δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ή είστε έγκυος ή θηλάζετε αλλά τα συμπτώματα δεν έχουν ανταποκριθεί στα αντιβιοτικά, πρέπει να εξεταστείτε, καθώς θα μπορούσε να πρόκειται για φλεγμονώδη καρκίνο» συμπληρώνει η ίδια.

  1. Πόνος ή εξόγκωμα στην περιοχή της μασχάλης

Αν και πιο συχνά είναι σημάδι λοιμώξεων, κύστεων ή αλλεργιών, τα εξογκώματα στη μασχάλη ή ο πόνος στη μασχάλη μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του μαστού.

«Οι μεγάλοι λεμφαδένες στη μασχάλη είναι πολύ συνηθισμένοι όταν έχουμε βήχα, κρυολόγημα και πονόλαιμο. Βοηθούν τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και μπορεί να είναι τόσο μεγάλοι όσο ένα αυγό, και είτε πρόκειται για κάποια λοίμωξη, είτε για καρκίνο».

Συχνά τέτοια εξογκώματα είναι ακίνδυνα σημάδια και σημαίνει ότι ο οργανισμός καταπολεμά ένα κρυολόγημα, «αλλά αν εξακολουθούν να υπάρχουν σε μια ή δύο εβδομάδες αφότου τα ανακαλύψατε, αξίζει να τα εξετάσετε».

  1. Αλλαγές στην αίσθηση του στήθους

Ο πόνος, η σκληρότητα και η δυσφορία στο στήθος είναι όλα πιθανά σημάδια καρκίνου του μαστού, αν πρόκειται για νέες αισθήσεις κατά την ψηλάφηση.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά, ώστε να ξέρετε πώς αισθάνεστε συνήθως το στήθος σας», συμβουλεύει η δρ O’Riordan. Η σκληρότητα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της έναρξης λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού ή μιας απροσδόκητης εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί;

Ο καρκίνος του μαστού δεν προκαλεί συμπτώματα που γίνονται αισθητά στο υπόλοιπο σώμα, εκτός αν έχει εξαπλωθεί. «Οι πρώιμοι καρκίνοι του μαστού είναι τόσο μικροί που δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα και εντοπίζονται μόνο με ειδικές εξετάσεις», λέει η O’Riordan.

Ο καρκίνος του μαστού σταδίου 0 συνήθως εντοπίζεται μόνο με μαστογραφία, αλλά ορισμένοι καρκίνοι σταδίου 1 (οι οποίοι συνήθως έχουν διάμετρο μικρότερη από 2 εκατοστά και δεν έχουν ακόμη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της γυναίκας) μπορεί να εντοπιστούν με έλεγχο του μαστού ή με τον εντοπισμό φυσικών αλλαγών στον ιστό του μαστού.

Οποιεσδήποτε οπτικές αλλαγές στον ιστό του μαστού μπορούν να ονομαστούν «πρώιμα σημάδια» καρκίνου του μαστού, καθώς μόνο ο καρκίνος του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, θα προκαλέσει συμπτώματα που μια γυναίκα θα παρατηρήσει να επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος και θα έχουν συμπτώματα όπως κόπωση, απώλεια βάρους ή ακόμα και επίμονο βήχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα