Ταλαιπωρία για τους ασθενείς προβλέπει το ΦΕΚ για τις δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις
Διαβάζεται σε 4'Στο ΦΕΚ για τον δωρεάν προσυμπτωματικό καρδιολογικό έλεγχο, προβλέπονται συγκεκριμένες εξετάσεις μόνο σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, κάτι που σημαίνει ότι ασθενείς θα πρέπει να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να κάνουν τη δωρεάν εξέταση.
- 29 Νοεμβρίου 2024 06:12
Μπορεί οι πολίτες να υποδέχθηκαν με χαρά την ανακοίνωση μιας ακόμα δράσης προληπτικού ελέγχου από το υπουργείο Υγείας, αυτής του δωρεάν προσυμπτωματικού καρδιολογικού ελέγχου, και οι γιατροί να επικροτούν τη δράση, ωστόσο, στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.
Όταν ένας πολίτης, μετά τις πρώτες εξετάσεις, χρειαστεί περαιτέρω έλεγχο, τότε, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ, θα πρέπει να τις κάνει αποκλειστικά σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Πρόκειται για τις εξετάσεις διερεύνησης πιθανής στεφανιαίας νόσου, όπως το triplex καρδιάς, το Stress echo, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η Lp(a).
Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, «η διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, ελέγχου ισχαιμίας και στεφανιογραφικού ελέγχου πραγματοποιείται στα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών σε όλη τη χώρα, δηλαδή σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, τα οποία συνεργάζονται με την ΗΔΙΚΑ για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν κάποιοι πολίτες έχουν ενδείξεις για τέτοιου είδους εξετάσεις, δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας της περιοχής τους, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να πηγαίνουν σε κάποια κλινική που βρίσκεται σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα οποία βρίσκονται μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή να ταλαιπωρούνται και να πληρώνουν έξοδα διανύοντας, σε κάποιες περιπτώσεις, εκατοντάδες χιλιόμετρα και ταξιδεύοντας με πλοία και αεροπλάνα, για να κάνουν τις συγκεκριμένες εξετάσεις… δωρεάν.
«Σε περιοχές που δεν έχουν πανεπιστημιακές δομές, θα υποχρεώνεται ένας ασθενής να πηγαίνει π.χ. από την Σπάρτη στην Πάτρα ή από την Ρόδο και την Λέσβο στην Κρήτη για να κάνει μία εξέταση σε πανεπιστημιακή δομή, την οποία θα μπορούσε να κάνει στο διπλανό ιδιωτικό εργαστήριο ή ιατρείο που μέχρι τώρα έκανε τις εξετάσεις του», αναφέρει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), το πρόγραμμα για τις προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις, ανακοινώθηκε χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση ή διαβούλευση, με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, καθώς και των άλλων επιστημονικών φορέων.
Άρα, πέρα από την μεγάλη αναμονή που αναγκαστικά θα συνεπάγεται ένα τέτοιο σύστημα, το κυριότερο είναι ότι σε περιοχές της περιφέρειας που δεν υπάρχουν πανεπιστημιακές δομές θα υποχρεώνεται ένας ασθενής να αλλάζει ακόμα και νομό για να κάνει τις εξετάσεις του.
«Είναι παράλογο να μην δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή που χρειάζεται πληρέστερο έλεγχο να το κάνει σε ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά σε πανεπιστημιακές δομές», αναφέρει ο ΙΣΑ.
Το θετικό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη, με τους καρδιολόγους και δεσμεύτηκαν ότι θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να κάνουν τον συγκεκριμένο έλεγχο σε οποιοσδήποτε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές είναι διαθέσιμες στην περιοχή τους, βγάζοντας από την ταλαιπωρία εκατοντάδες πολίτες.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα για τον δωρεάν προσυμπτωματικό καρδιολογικό έλεγχο
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας για τον δωρεάν καρδιολογικό προσυμπτωματικό έλεγχο, οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που καλύπτονται από την παρούσα δράση είναι οι ακόλουθες:
- Ολική χοληστερόλη (TCHOL).
- Χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C).
- Χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C).
- Τριγλυκερίδια (Tgs).
- Νon-HDL-C.
- Σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL).
- Γενική αίματος.
Η διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου για την παρουσία ή απουσία της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:
- Λήψη καρδιολογικού ιστορικού.
- Καρδιολογική κλινική εξέταση.
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτίμηση και ερμηνεία).
- Μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
- Υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης.
- Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α {LP (a)}.
Η δράση αποσκοπεί στην μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και στη συλλογή σχετικών πληθυσμιακών δεδομένων και αφορά στη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ιατρικής επίσκεψης, καθώς και στην καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα για τον δωρεάν προσυμπτωματικό καρδιολογικό έλεγχο
Ως δικαιούχοι της δράσης ορίζονται οι ελληνίδες και έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Είναι σε ηλικία από 30 έως και 70 ετών.
- Φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Η οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων στη δράση είναι μηδενική.