Τέταρτο κύμα πανδημίας: Καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα, γεμίζουν οι ΜΕΘ
Η κάλυψη στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 60% σε όλη τη χώρα και στο 41% σε απλές κλίνες Covid. Τεράστιο το πρόβλημα στη Κρήτη την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει. Αθωράκιστοι οι ανεμβολίαστοι.
- 20 Αυγούστου 2021 06:31
Ανεμβολίαστοι η μεγάλη πλειοψηφία στις ΜΕΘ covid και τις νοσηλείες όπως είπε την Πέμπτη ο κ. Γώγος. Για τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται, πρόκειται για μεγάλες ηλικίες και με υποκείμενα νοσήματα.
Όπως τόνισε ο Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον παντού, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους. Όπως είπε, η μετάλλαξη Δέλτα ανιχνεύεται πλέον στο 85% των δειγμάτων, όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Ο μέσος όρος ηλικίας νέων κρουσμάτων είναι τα 29 έτη, αλλά παρατηρείται και αύξηση νοσηλειών σε μεγαλύτερες ηλικίες.
“Έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας και σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχό της” είπε ο καθηγητής. Και συνέχισε: “Η επανεμφάνιση της λοίμωξης έχει να κάνει με την μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι κυρίαρχη παντού. Κυρίως, είπε αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένα άτομα”.
Εν συνεχεία, ο καθηγητής τόνισε πως τα εμβόλια βοηθούν ώστε να μην υπάρξει βαριά νόσηση.
“Έχουμε τη μικρότερη αναλογία διασωληνωμένων και θανάτων σε σχέση με τα υψηλά κρούσματα. Τα εμβόλια παίζουν κεντρικό ρόλο. Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, δεν είναι τέλεια, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων”, είπε, ενώ έκανε έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.
Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς, υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Πίεση στο σύστημα υγείας
Ο κ. Γώγος τόνισε πως η κάλυψη στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 60% σε όλη τη χώρα και στο 41% σε απλές κλίνες Covid. Στην Κρήτη το ποσοστό σε ότι αφορά τις ΜΕΘ φτάνει στο 96,5% ενώ στην Αθήνα αγγίζει το 76% και στη Θεσσαλονίκη το 57%.
Ακόμη, είπε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1872 άτομα σε απλές κλίνες covid (έναντι 961 πριν από 4 εβδομάδες) και 299 σε ΜΕΘ (έναντι 133 πριν από 4 εβδομάδες). Την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251 έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.
“Είμαστε ευγνώμονες και εκτιμούμε το έργο των υγειονομικών μας. Για όσους δεν εμβολιαστούν, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει μισόλογα και αστερίσκους”, είπε από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης.
Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκτίμησε πως “από τον Οκτώβριο θα δούμε πίεση στο σύστημα Υγείας”, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό να φτάσει τους 3.600 με 3.700, με τον αντίστοιχο αριθμό των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ να ανέρχεται στους 680.
Όπως είπε, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που θα είναι πλήρως εμβολισμένο, θα μπορούσε να ανέλθει στο 63% με 65%. “Υπάρχει και η φυσική ανοσία από ανθρώπους που έχουν νοσήσει και αναρρώσει της τάξης του 12 με 15%. Συνδυαστικά μπορούμε να φτάσουμε στο 78%, από τον Οκτώβριο και θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση”, σχολίασε, ενώ τόνισε πως στην Αττική παρατηρείται πτωτική πορεία στο επιδημιολογικό φορτίο, έστω και με χαμηλό ρυθμό.
Σε “ζώνη ανησυχίας” εδώ και πολύ καιρό η Κρήτη
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, μετά και την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και lockdown στην πόλη του Ρεθύμνου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το νησί “βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στη ζώνη ανησυχίας“.
“Η κατάσταση στην Κρήτη πραγματικά είναι λίγο δύσκολη, όμως εδώ και πολύ καιρό το νησί βρίσκεται σε αυτό που θα αποκαλούσαμε “ζώνη ανησυχίας”. Δεν έχει ξεκινήσει τώρα αυτό, έχει ξεκινήσει στο Ρέθυμνο από το τέλος Ιουνίου, που ήταν σε κατάσταση που επικρατούσε ανησυχία. Γύρω στις αρχές Ιουλίου είχαμε το ίδιο πράγμα στα Χανιά και παρόμοια κατάσταση στο Ηράκλειο. Άρα είναι κάτι που συνεχίζεται όλο το διάστημα μέχρι τώρα. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα η μετάλλαξη ‘Δέλτα’, πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και αυτό συνδέεται και με τη χαλάρωση στα μέτρα προστασίας αλλά και στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, ειδικά από τους κοινωνικά πιο κινητικούς συμπολίτες μας, που μπορούν πιο εύκολα να μεταδώσουν”.
Το πιο συχνό στέλεχος του SARS-CoV-2 στην επικράτεια είναι το Delta
Στη δημοσιότητα δόθηκε άλλωστε την Πέμπτη η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.011 δείγματα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, και αφορά την περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 8 Αυγούστου 2021.
Από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta.
Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 22 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36. Επιπλέον ανιχνεύθηκε, 1 στέλεχος B.1.629.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 27.529 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 23.809 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.002 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Μεταξύ των 23.809 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 64,78%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 15,25%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,72% και το Beta με ποσοστό 1,23%. Από τα 3.002 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.839 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,64% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,21% στο Delta, 15,79% στο Alpha, 6,70% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 247 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 116 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις