Τι μπορείς να πάθεις αν φας ληγμένο αυγό

Διαβάζεται σε 3'
Τι μπορείς να πάθεις αν φας ληγμένο αυγό
Tα αυγά δίνουν... δικαιώματα όταν αρχίσουν να χαλάνε. iStock

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε εάν ένα αυγό είναι ασφαλές προς κατανάλωση και έτσι να γλιτώσουμε τυχόν συγκινήσεις που μπορεί να γίνουν σοβαρές.

Τα αυγά που αγοράζουμε έχουν στη συσκευασία μια ημερομηνία λήξεως που υπάρχει για λόγο. Όχι για να ‘γεμίζει’ το χώρο στο χαρτόνι. Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, εγγυάται πως το προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση έως εκείνη την ημέρα που αναγράφεται.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως αφότου παρέλθει η ημερομηνία, εξαφανίζεται ο παράγοντας της ασφάλειας.

Η γενική οδηγία που υπάρχει για το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι πως μπορούμε να το τρώμε με την ησυχία μας για 3 έως 5 εβδομάδες, μετά την ημερομηνία πώλησης, εφόσον έχει αποθηκευτεί σωστά. Δηλαδή, στο ψυγείο και σε θερμοκρασία έως 4 °C. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αυγά εξακολουθούν να είναι ασφαλή προς κατανάλωση και μετά την ημερομηνία λήξης.

Είναι χρήσιμο να αποφεύγουμε την αποθήκευση στην πόρτα του ψυγείου, όπου οι θερμοκρασίες έχουν διακύμανση.

Τα αυγά που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου χαλάνε πολύ πιο γρήγορα και συγκεκριμένα, μέσα σε ώρες.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΜΑΣ

Ούτως ή άλλως, με την πάροδο του χρόνου η ποιότητα αρχίζει να μειώνεται. Πώς το βλέπουμε; Τα ασπράδια να γίνονται πιο λευκά και τους κρόκους να πλατύνουν. Γίνονται επικίνδυνα για κατανάλωση, όταν αποκτούν αποκρουστική μυρωδιά, όταν το κέλυφος αποκτά γλοιώδη υφή και όταν έχει αποχρωματιστεί ο κρόκος ή το ασπράδι -πράγμα που διαπιστώνουμε αφότου τα σπάσουμε.

Εάν φάμε χαλασμένο αυγό, κινδυνεύουμε από τροφιμογενείς ασθένειες που είναι ευρύτερα γνωστές ως μολύνσεις από βακτήρια. Ένα είναι η σαλμονέλα που αναπτύσσεται στο αυγό εάν είναι χαλασμένο ή εάν το κέλυφος έχει υποστεί βλάβη. Τα συμπτώματα είναι ναυτία, έμετος, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά, πυρετός και πονοκέφαλος και εμφανίζονται από 6 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση. Διαρκούν 4-7 ημέρες.

Άλλα βακτήρια που μπορούν να αναπτυχθούν με τον καιρό στο αυγό είναι το E. coli ή το Campylobacter -ιδιαίτερα όταν έχει φθαρεί το κέλυφος ή δεν έχει αποθηκευτεί σωστά το αυγό.

Εν τω μεταξύ, με τον καιρό ‘μεγαλώνουν’ τα αυγά και συμβαίνουν χημικές αλλαγές σε αυτά, όπως για παράδειγμα η διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών. Από μόνες τους είναι απίθανο να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια. Κάνουν όμως, δυσάρεστη τη γεύση και τη μυρωδιά. Αν προχωρήσουμε στην κατανάλωση, αποκτούμε ήπια πεπτική δυσφορία.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ

Μπορούμε να ελέγξουμε την ασφάλεια μυρίζοντας το αυγό, αφότου το σπάσουμε. Αν μας έρχεται οτιδήποτε άλλο από μια ουδέτερη ή ελαφρώς φρέσκια μυρωδιά, το πετάμε. To αυτό κάνουμε και αν έχει ραγίσει το κέλυφος (το ράγισμα επιτρέπει στα βακτήρια να εισέλθουν) ή αν μετά το σπάσιμο βλέπουμε ασυνήθιστα χρώματα (πχ ροζ) ή σημάδια μούχλας στο ασπράδι ή τον κρόκο.

Μια απλή δοκιμή για να καταλάβουμε αν το αυγό που έχουμε έχει χαλάσει ή όχι, είναι να γεμίσουμε ένα μπολ με νερό και να το εναποθέσουμε σε αυτό. Αν βυθιστεί και ‘πλαγιάσει’ είναι πολύ φρέσκο. Αν βυθιστεί και παραμείνει ‘όρθιο’ είναι καλό, αλλά λίγο… μεγαλύτερο. Αν επιπλέει πιθανότατα είναι χαλασμένο και ο αέρας έχει εισέλθει στο κέλυφος.

Κάτι άλλο που προτείνεται είναι να ανακινήσουμε το αυγό κοντά στο αυτί. Εάν ακούσουμε έναν παφλασμό, το πετάμε. Τα φρέσκα αυγά δεν παράγουν ήχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα