Τι είναι η κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατο του Μάθιου Πέρι

Διαβάζεται σε 3'
Τι είναι η κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
ISTOCK

Η κεταμίνη, που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του Μάθιου Πέρι, είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις.

Κατηγορίες σε πέντε άτομα απήγγειλαν οι Αρχές στις ΗΠΑ για τον θάνατο του ηθοποιού Μάθιου Πέρι από υπερβολική δόση κεταμίνης, τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, μεταξύ των κατηγορούμενων περιλαμβάνονται ο προσωπικός βοηθός του ηθοποιού και δύο γιατροί.

Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας Μάρτιν Εστράδα, οι γιατροί κατηγορούνται ότι προμήθευσαν με μεγάλη ποσότητα κεταμίνης τον δημοφιλή ηθοποιό και «εκμεταλλεύτηκαν τα προβλήματα εθισμού του για να πλουτίσουν».

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προμήθευσαν παράνομα τον Πέρι με φιαλίδια κεταμίνης έναντι 55.000 δολαρίων σε μετρητά, μέσα σε διάστημα δύο μηνών. «Η έρευνα αποκάλυψε ένα ευρύ εγκληματικό δίκτυο που ήταν υπεύθυνο για την προμήθεια του Μάθιου Πέρι με μεγάλες ποσότητες κεταμίνης».

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι ένα ενέσιμο, βραχείας δράσης, διασπαστικό αναισθητικό, που μπορεί να έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες δόσεις.

Διαστρεβλώνει την αντίληψη της όρασης και του ήχου και κάνει τους χρήστες να νιώθουν ότι αποσυνδέονται από τον πόνο και το περιβάλλον. Αναπτύχθηκε ως αναισθητικό για το πεδίο της μάχης τη δεκαετία του ‘60 και η κεταμίνη είναι νόμιμη για τη χρήση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα από το’70.  Συχνά χρησιμοποιείται ως αναισθητικό σε παιδιά, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, η ψυχιατρική χρήση της κεταμίνης παραμένει μη εγκεκριμένη και δίχως κανόνες, παρότι χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο, για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του αυτοκτονικού ιδεασμού και των χρόνιων πόνων. Το 2019 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε μια μορφή της κεταμίνης σε ρινικό σπρέι, για τη θεραπεία περιπτώσεων κατάθλιψης.

Μπορεί να γίνει κατάχρηση της κεταμίνης, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μέτρια ή χαμηλή σωματική εξάρτηση, ή υψηλή ψυχολογική εξάρτηση, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ένα ασφαλές φάρμακο. Εκείνοι που τη χρησιμοποιούν για «ψυχαγωγικούς» λόγους, συχνά το κάνουν εισπνέοντας την κεταμίνη σε μορφή σκόνης, ή ενδορρινικού σπρέι.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την κεταμίνη, αν τη συνταγογραφήσει ο γιατρός τους και η χορήγηση γίνει σε υγειονομικό χώρο», επεσήμανε ο δρ. Τζέραλντ Σανακόρα, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος του Γέιλ για την κατάθλιψη.

Μπορεί να είναι θανατηφόρα η κεταμίνη;

Σπανίως είναι θανατηφόρα η κεταμίνη, αλλά μια υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και επικίνδυνη επιβράδυνση της αναπνοής.

Στη βιβλιογραφία έχει αναφερθεί μια σπάνια περίπτωση θανάτου στο πλαίσιο «αυτοερωτικού» ατυχήματος προκληθέντος από τον συνδυασμό ασφυξίας εξ αυτοπνιγμού και τοξίκωσης από ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης. Το θύμα, μάλιστα, αυτής της περίπτωσης ετύγχανε τεχνικός μηχανημάτων επείγουσας ιατρικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα