Τι μπορεί να δείχνει η θολή όραση που δεν διορθώνεται ούτε με γυαλιά
Αν βλέπεις παραμορφωμένες ή θολές εικόνες και δεν παρατηρείς βελτίωση ούτε με γυαλιά και έχεις ξαφνικά φωτοφοβία τότε είναι σημαντικό να απευθυνθείς άμεσα σε οφθαλμίατρο.
- 07 Αυγούστου 2019 07:42
Μήπως έχεις διαπιστώσει ότι βλέπεις παραμορφωμένες ή θολές εικόνες και δεν παρατηρείς βελτίωση ούτε με γυαλιά; Έχεις ξαφνικά φωτοφοβία; Τότε, είναι σημαντικό να απευθυνθείς άμεσα σε έναν οφθαλμίατρο για μία κλινική οφθαλμολογική εξέταση. Είναι βασικό να αναφέρεις στο γιατρό ακριβώς τα συμπτώματα που νιώθεις, αλλά και πότε ακριβώς ξεκίνησαν και τι ένταση είχαν.
Υπάρχει μία πάθηση του κερατοειδούς που λέγεται κερατόκωνος. Η φλεγμονή αυτή δεν είναι πάρα πολύ συχνή, αλλά μπορεί να μείνει εύκολα αδιάγνωστη για καιρό, καθώς δεν συνοδεύεται πάντα από συμπτώματα. Ο κερατόκωνος φθείρει σταδιακά τον κερατοειδή, ο οποίος υφίσταται λέπτυνση επιδρώντας στην ποιότητα της όρασης. Αρχικώς, ο ασθενής νιώθει την όρασή του να θολώνει και βλέπει τις εικόνες παραμορφωμένες. Αυτά τα συμπτώματα σταδιακά αυξάνονται. Επίσης, παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενη μυωπία και αστιγματισμός.
Ο κερατόκωνος δεν είναι απόλυτα σαφές πού μπορεί να οφείλεται. Έχει σίγουρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κληρονομική βάση, αν και μπορεί να επηρεαστεί και από ενδοκρινικούς παράγοντες. Εμφανίζεται συχνότερα στην εφηβική ηλικία και επηρεάζει την όραση των νέων στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους. Όσο περνούν τα χρόνια η εξέλιξή του παύει να είναι γρήγορη και μέχρι τα 35 σταματά.
Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί εγκαίρως, καθώς ενέχει ο κίνδυνος επιπλοκών που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και τύφλωση.
Πώς αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος;
Ο γιατρός θα προτείνει στον ασθενή να φορέσει άμεσα γυαλιά οράσεως ή ειδικούς φακούς επαφής. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να διορθωθεί τυχόν διαθλαστική βλάβη. Οι φακοί επαφής (RGP και GP) είναι άκαμπτοι και αεροδιαπερατοί. Δυστυχώς, όταν η νόσος έχει εξελιχθεί τα γυαλιά και οι φακοί επαφής δεν είναι πλέον αποτελεσματικά.
Άλλη μορφή θεραπείας είναι οι ενδοκερατικοί δακτύλιοι (ICRS), που τοποθετούνται στον κερατοειδή, για να σταματήσουν την εξέλιξη της φθοράς του και να αποκαταστήσουν τη δομή του, βελτιώνοντας την οπτική εικόνα.
Σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να εφαρμοστεί και μεταμόσχευση κερατοειδούς. Η κερατοπλαστική μερικού ή ολικού πάχους εφαρμόζεται όταν πια οι άλλες μέθοδοι δεν έχουν επιτυχία και ο κερατοειδής καταστρέφεται.