Διαβήτης: Τι πρέπει να προσέχεις στη διατροφή σου
Ο διαβήτης σε αρχικό στάδιο αντιμετωπίζεται με υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές. Ο γιατρός συνήθως προτείνει την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής μακριά από λίπη και ζάχαρη. Μερικές συμβουλές για τη διατροφή των διαβητικών.
- 03 Οκτωβρίου 2019 06:21
Ο διαβήτης αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Φυσικά, όσο περνούν τα χρόνια το αυξημένο σάκχαρο απαντάται συχνότερα σε ασθενείς, ενώ πολύ συχνά συνυπάρχει και με άλλες παθήσεις.
Ο διαβήτης σε αρχικό στάδιο αντιμετωπίζεται με υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές. Ο γιατρός συνήθως προτείνει την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής μακριά από λίπη και ζάχαρη, σε συνδυασμό με τακτική ήπια σωματική άσκηση.
Ακόμη και στο στάδιο όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του σακχάρου, ισχύουν οι ίδιοι διατροφικοί κανόνες.
Ας δούμε μερικές συμβουλές για τη διατροφή των διαβητικών.
Τα do’s της διατροφής
-Ο γιατροί συνιστούν μικρά και συχνά γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες.
-Προτιμώνται προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο και ελαιόλαδο.
-Γενικώς, δίνεται έμφαση στη μεσογειακή διατροφή.
-Τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.
Τα don’ts της διατροφής
-Φυσικά, δεν επιτρέπονται τα γλυκά και το μέλι.
-Συνιστάται η αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών, των τηγανητών και του βουτύρου.
-Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι τυποποιημένοι χυμοί, τα μπισκότα και τα αναψυκτικά.
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Η ελλιπής σίτιση προκαλεί αυξομειώσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην παράγεται η απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης και έτσι, να υφίσταται διαταραχή η λειτουργία του οργανισμού.
Τα μικρά και συχνά γεύματα καταφέρνουν να γεμίσουν το στομάχι χωρίς να το βαρύνουν και έτσι, δε σοκάρεται από ξαφνικά μεγάλα γεύματα.
Τέλος, το περιττό βάρος προκαλεί ποικίλα προβλήματα στον οργανισμό, ένα εκ των οποίων είναι και ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Η παχυσαρκία συνδέεται με κακή υγεία και πρόκληση προβλημάτων στην καρδιά, αφού συνήθως δεν είναι απόρροια σωστής διατροφής αλλά λήψης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών που βλάπτουν αποδεδειγμένα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.