Το ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις για να σωθείς από το hangover στις γιορτές
Διαβάζεται σε 4'Είναι γνωστό πως το hangover είναι συνδεδεμένο με το αλκοόλ. Τώρα μαθαίνουμε πως συσχετίζεται και με το πόσο τρώμε, πριν και ενόσω πίνουμε.
- 04 Δεκεμβρίου 2023 06:35
Γιορτές έρχονται, όλο και θα κάνετε μια έξοδο, θα πείτε ένα «χρόνια πολλά», ένα «καλή χρονιά» με ένα ποτήρι στο χέρι, το οποίο θα περιέχει αλκοολούχο ποτό.
Θα ακουμπήσετε αυτό το ποτήρι στο τραπέζι, όπως απολαμβάνετε τα γεύματα που προσφέρονται για τις περιστάσεις.
Καλά να είστε, να βρίσκεστε με τους δικούς σας ανθρώπους (φίλους, συγγενείς) και να περνάτε καλά.
Το θέμα βέβαια, είναι πώς θα περάσετε όντως καλά, απαλλαγμένοι από το hangover.
ΤΟ HANGOVER ΜΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΟΣΟ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ
Στα τυπικά συμπτώματα ανήκουν ο πονοκέφαλος, η υπνηλία, το μεγάλο πρόβλημα συγκέντρωσης, η ξηροστομία, η ζάλη και η ταραχή στο στομάχι, μαζί με την ευαισθησία στο φως, την εφίδρωση και την υπερδιέγερση.
Αυτή η δυσάρεστη συνθήκη έχει συνδεθεί με την κατανάλωση αλκοόλ.
Οι επιστήμονες ωστόσο, ομολογούν πως τα αίτια του hangover δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητά.
Στα δεδομένα ανήκει ότι απαλλασσόμαστε από αυτόν τον βραχνά, όταν αρχίζει να εξαφανίζεται το αλκοόλ από το αίμα μας.
Κάτι που ωστόσο, δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλους.
Ειδικοί αποκαλύπτουν πως ενώ συνιστάται να μην πίνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι, αν φάμε πολύ το αλκοόλ μένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο σώμα μας.
Σύμβουλος ιατρικής σε μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων της Μεγάλης Βρετανίας εξήγησε στην Daily Mail ότι «ο εγκέφαλος και το σώμα ενός μέσου ανθρώπου χρειάζονται τουλάχιστον δυο ημέρες για να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους συνθήκη, πριν την κατανάλωση αλκοόλ.
Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρώμε πολύ, το φαγητό επιβραδύνει τις διαδικασίες».
Να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι.
Το σώμα μας χρειάζεται δυο με τρεις ώρες για να ‘επεξεργαστεί’ ένα ποτό
Τα πολλά αλκοολούχα ποτά επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίον μεταβολίζει την ουσία το σώμα μας. Μπορεί έτσι, να χρειαστούν έως και 12 ώρες έως ότου εξαφανιστεί εντελώς από το αίμα μας».
Όταν φεύγει από την κυκλοφορία του αίματος, ‘πηγαίνει’ σε άλλα συστήματα όπως το πεπτικό σύστημα «τα οποία μπορεί να χρειαστούν μέρες για να αποβάλουν την τοξίνη».
Όσο το αλκοόλ παραμένει στο έντερο (περίπου 2 ημέρες), έχουμε στομαχικά προβλήματα.
Η ντοπαμίνη της ορμόνης του εγκεφάλου για την καλή αίσθηση αρχίζει να πέφτει σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη θλίψη.
Νιώθουμε εν τω μεταξύ, αφυδατωμένοι επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό και εμποδίζει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στα νεφρά, τα οποία τα ‘ενημερώνουν’ να κρατούν νερό.
Αυτό τα κάνει να ‘βγαίνουν’ πιο γρήγορα μέσα από την ουροδόχο κύστη.
Η κατανάλωση μεγάλου γεύματος μας βοηθά μεν, να μην αισθανόμαστε μεθυσμένοι «επειδή γίνεται απορρόφηση μέρους του αλκοόλ και έτσι επιβραδύνεται η απελευθέρωση του στην κυκλοφορία του αίματος».
Ωστόσο «θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να συνέλθετε από το hangover».
Γιατί;
«Η μεγάλη ποσότητα του φαγητού μπορεί να επιβραδύνει το πόσο γρήγορα το σώμα σας μεταβολίζει το αλκοόλ, που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φύγει από το σύστημά σας».
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ
Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε συνθήκη hangover είναι χρήσιμο να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ, καθώς θα μας αφυδατώσει περαιτέρω.
Συνιστούν το νερό με λεμόνι και θαλασσινό αλάτι, συνδυασμός που μας βοηθά να αναπληρώσουμε τους χαμένους ηλεκτρολύτες -βιταμίνες που ‘χάνονται’ με την αφυδάτωση.
Σε ό,τι αφορά το σφυροκόπημα του κεφαλιού, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προτείνουν να αποφύγουμε τα κοινά παυσίπονα καθώς το συκώτι μας έχει δεχθεί μια επίθεση από το αλκοόλ. Καλύτερα να μη δεχθεί και δεύτερη -όπως προσπαθεί να μεταβολίσει την κύρια ουσία του παυσίπονου.
Σε δυο ημέρες από το τελευταίο ποτό, έχουμε ‘καθαρίσει’ πλήρως και η κυκλοφορία του αίματος επανέρχεται στα φυσιολογικά της ‘μέτρα’.
Οι τρεις ημέρες χωρίς αλκοόλ βοηθούν και τις κενώσεις μας να επανέλθουν στο φυσιολογικό.