Το εργαλείο που έχεις στην κουζίνα και πρέπει να το πετάξεις
Διαβάζεται σε 2'Όπως μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε διάφορα εργαλεία. Ένα δεν έχει χώρο στην κουζίνα μας, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας.
- 08 Νοεμβρίου 2024 12:07
Είτε απολαμβάνουμε να μαγειρεύουμε, είτε όχι όσοι έχουμε κουζίνα στο σπίτι (δηλαδή, όλοι) έχουμε και εργαλεία μαγειρικής, όπως είναι οι κουτάλες, οι σπάτουλες και οι πιρούνες.
Από τι υλικό όμως, είναι αυτές που έχετε επιλέξει;
Βλέπετε, υπάρχει ένα που γίνεται δηλητήριο για τον οργανισμό μας.
Είναι η μαύρη πλαστική σπάτουλα.
Το Atlantic ερεύνησε το θέμα και κατέληξε στο ότι θα ήταν χρήσιμο να την πετάξουμε, όπως και όποιο άλλο εργαλείο μαγειρικής είναι μαύρο και πλαστικό.
Ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το ζήτημα λέγεται Andrew Turner και είναι ερευνητής στο University of Plymouth. Από το 2010 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει διάφορες έρευνες.
Σε όλες αναφέρεται το ίδιο βασικό ζήτημα.
«Το μαύρο πλαστικό χρησιμοποιείται συχνά σε ηλεκτρονικά προϊόντα -πχ πληκτρολόγια, περίβλημα οθονών, ακουστικά, στυλό, καλώδια κ.α. Μερικές φορές ανακυκλώνεται σε μαγειρικά σκεύη. Περιέχουν ρύπους, όπως βρώμιο (βλ. επιβραδυντικό φλόγας), μόλυβδο, υδράργυρο και αντιμόνιο».
Συνήθως όμως, σε πολύ μικρά επίπεδα που είναι ασφαλή.
Μπορείς ωστόσο, να το ρισκάρεις;
Για να σε βοηθήσουμε, αν η σπάτουλα είναι από πλαστικό χωρίς BPA (το BPA free αναφέρεται στο ταμπελάκι που φέρει και ενημερώνει πως δεν υπάρχει Bisphenol A (δισφαινόλη A), χημικό που χρησιμοποιείται ως σκληρυντικό σε ορισμένα πλαστικά προϊόντα.
Έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας από βλάβες στο στομάχι, εμφάνιση καρκίνου και καρδιακές παθήσεις.
Υπ’ αυτήν τη συνθήκη, η σπάτουλα είναι κατάλληλη για χρήση στην κουζίνα. Οι υψηλής ποιότητας μαύρες σπάτουλες κατασκευάζονται από υλικά που είναι ανθεκτικά στη θερμότητα. Οι περισσότερες αντέχουν έως και στους 230 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες προκύπτει παραμόρφωση και διαρροή χημικών ουσιών.
Οι πλαστικές σπάτουλες είναι οι καλύτερες για μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, όπως το σοτάρισμα ή το τηγάνισμα. Για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία (όπως το ψήσιμο ή το ψήσιμο), σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα σιλικόνης ή μέταλλο, καθώς αυτά τα υλικά είναι πιο ανθεκτικά στη θερμότητα.