Το υποκατάστατο της ζάχαρης που αυξάνει την όρεξη

Διαβάζεται σε 4'
Το υποκατάστατο της ζάχαρης που αυξάνει την όρεξη
Υποκατάστατο ζάχαρης "κόβει" μεν, τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά αυξάνει την όρεξη. iStock

Kατασκευαστικά ο εγκέφαλος μας ανταποκρίνεται στα φυσικά σάκχαρα. Στα τεχνητά “βγάζει” ERROR. Ένας τύπος αυξάνει την όρεξη.

Ζάχαρη περιέχει η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταναλώνουμε, για αυτό και οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν να περιορίζουμε, όσο μπορούμε, την εξτρά. Δηλαδή, τα πρόσθετα σάκχαρα.

Tι σημαίνει όμως, το “πολλή ζάχαρη»;

Δεν πρέπει να καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Δεδομένα την έχουν ανάγκη όλα τα κύτταρα μας, με τον εγκέφαλο να κάνει τη μεγαλύτερη χρήση, για να μπορεί να λειτουργεί καλά.

Κατασκευαστικά, ο εγκέφαλος μας σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στα φυσικά σάκχαρα -πχ τη γλυκόζη που βρίσκεται σε ολόκληρα φρούτα και κάποια λαχανικά. Tα τεχνητά γλυκαντικά βγάζουν Error, καθώς στέλνουν μεν, σήματα γλυκύτητας, χωρίς όμως, να παρέχουν τις απαραίτητες θερμίδες που απαιτεί ο εγκέφαλος.

Προηγούμενες εργασίες έχουν υποθέσει πως όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τις θερμίδες που του ‘τάζουν’, στέλνει ένα μήνυμα για να φάμε περισσότερο.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημερινό μας θέμα.

Τεχνητό γλυκαντικό μας κάνει να πεινάμε περισσότερο

Τον Απρίλιο του 2023 δημοσιεύτηκε ανασκόπηση 8.604 μοναδικών μελετών, σχετικών με την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων, τις πιθανές προκαταλήψεις και την εγκυρότητα των έως τότε εργασιών για τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία.

Διαπιστώθηκαν 45 αρνητικές συνέπειες και δη στην καρδιομεταβολική υγεία. Προτάθηκε η μείωση κατανάλωσης ελεύθερων και πρόσθετων σακχάρων έως 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα (25 γραμμάρια) και αυτή των ζαχαρούχων ροφημάτων σε λιγότερο από μια μερίδα (200 έως 355ml) την εβδομάδα, ώστε να αποφεύγουμε τις επιπτώσεις.

Ακολούθως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση να μειωθεί η πρόσληψη σακχάρων σε ενήλικες και παιδιά, ενημερώνοντας πως χρειάζονται προσοχή και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και δη όταν κάποιος θέλει να χάσει κιλά.

Ο διευθυντής του τμήματος διατροφής και ασφάλειας τροφίμων του ΠΟΥ, Δρ Φραντσέσκο Μπράνκα είχε εξηγήσει το 2023 ότι «το να αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με μη ζαχαρούχα γλυκαντικά, δεν βοηθάει να ελέγξουμε το βάρος μακροπρόθεσμα».

Τώρα έρευνα αποκαλύπτει πως υπάρχει υποκατάστατο ζάχαρης που είναι… εναντίον μας, καθώς μειώνει μεν τις θερμίδες και τις επιπτώσεις, αλλά αυξάνει την όρεξη. Όταν το καταναλώνουμε ο εγκέφαλος λαμβάνει μήνυμα να αυξήσει την όρεξη -και όχι να τη μειώσει.

Είναι η σουκραλόζη, γνωστή στην Ευρώπη ως Ε955, που συνιστάται από γιατρούς σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη και που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Katie Page, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και παιδιατρικής, με ειδικότητα την παιδική παχυσαρκία και τον διαβήτη και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ερευνών Διαβήτη και Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια «η σουκραλόζη ενεργοποιεί την περιοχή στον εγκέφαλο που ρυθμίζει την πείνα. Αυτή η ενεργοποίηση συνδέεται με μεγαλύτερες βαθμολογίες πείνας».

Οι μετέχοντες στην έρευνα ήπιαν σκέτο νερό, νερό με σουκραλόζη και νερό με επιτραπέζια ζάχαρη. Με τις πιο σύγχρονες μεθόδους (πχ σάρωση εγκεφάλου που παρακολουθεί τη ροή του αίματος, ώστε να καταγράψει τη δραστηριότητα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου) φάνηκε ότι όταν κατανάλωσαν τη σουκραλόζη,  η όρεξη τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με το νερό που είχε επιτραπέζια ζάχαρη -το σκέτο νερό χρησιμοποιήθηκε ως έλεγχος των αποτελεσμάτων.

Το εύρημα τους συμφωνεί με αυτό προηγούμενης μελέτης που πρότεινε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν τα σήματα πείνας από τον εγκέφαλο των θηλαστικών (είχε τονιστεί ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα). Έχουν γίνει και έλεγχοι σε ζώα που συμφωνούν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ασχολήθηκαν αποκλειστικά με ανθρώπους και τις άμεσες επιπτώσεις της σουκραλόζης στο κέντρο της όρεξης.

Οι συγγραφείς της δημοσίευσης σημείωσαν πως «τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, και συγκεκριμένα η σουκραλόζη, παρεμβαίνουν στη φυσιολογική ρύθμιση της όρεξης με τρόπους που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον έλεγχο του βάρους και στην υγεία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα