Το καστανό ή το λευκό ρύζι περιέχει περισσότερο αρσενικό;

Διαβάζεται σε 6'
Πιάτο με ρύζι
Πιάτο με ρύζι iStock

Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερη από τη δηλητηριώδη ουσία αρσενικό, γιατί όμως θεωρείται πιο υγιεινό;

Ποιο είναι πιο υγιεινό: το καστανό ή το λευκό ρύζι; Οι ειδικοί στη διατροφή προτρέπουν εδώ και καιρό τους ανθρώπους να επιλέγουν καστανό ρύζι.

Κι αυτό διότι μία κούπα καστανού ρυζιού περιέχει σχεδόν έξι φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό, καθώς και υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος B.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως το καστανό ρύζι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η καλή φήμη του καστανού ρυζιού έχει αμφισβητηθεί.

Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν ακόμη και αποθαρρύνει τους ανθρώπους από την κατανάλωσή του, υποστηρίζοντας ότι το καστανό ρύζι πρέπει να αποφεύγεται επειδή περιέχει υψηλή ποσότητα σε αρσενικό, ένα βαρύ μέταλλο που συνδέεται με τον καρκίνο.

Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι οι ανησυχίες σχετικά με το αρσενικό στο καστανό ρύζι είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές.

Μελέτες δείχνουν ότι τα μέσα επίπεδα αρσενικού τόσο στο καστανό όσο και στο λευκό ρύζι είναι αρκετά χαμηλά, ώστε να πρέπει να καταναλώνει κανείς υπερβολικές ποσότητες για να διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα διατροφικά οφέλη του καστανού ρυζιού υπερτερούν των ανησυχιών σχετικά με το αρσενικό, όταν το ρύζι αποτελεί μέρος μιας ποικίλης διατροφής.

Μια προειδοποίηση είναι ότι ορισμένες ομάδες, όπως τα βρέφη και τα νήπια, μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στις βλαβερές επιδράσεις του αρσενικού.

Έτσι, εάν θέλετε να είστε προσεκτικοί και να περιορίσετε την έκθεση σας ή του παιδιού σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως να τρώτε ποικιλία δημητριακών ή να μαγειρεύετε το ρύζι με τρόπο που απομακρύνει το αρσενικό.

Γιατί υπάρχει αρσενικό στο ρύζι;

Το λευκό ρύζι και το καστανό ρύζι έχουν πολλά κοινά. Στην πραγματικότητα, το λευκό ρύζι αρχικά είναι καστανό. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους.

Το καστανό ρύζι είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που περιέχει τρία βασικά συστατικά.

Έχει ένα εξωτερικό στρώμα πλούσιο σε φυτικές ίνες που ονομάζεται πίτουρο, καθώς και ένα εσωτερικό στρώμα που ονομάζεται φύτρο, το οποίο περιέχει υγιεινά λίπη, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Υπάρχει επίσης ένα μεσαίο στρώμα αμυλούχο που ονομάζεται ενδοσπέρμιο, το οποίο περιέχει απλούς υδατάνθρακες καθώς και ορισμένες πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.

Το λευκό ρύζι παράγεται με την αφαίρεση του πίτουρου και του φύτρου από το καστανό ρύζι, αφήνοντας πίσω το αμυλούχο ενδοσπέρμιο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καστανό ρύζι είναι πιο θρεπτικό: είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που διατηρεί όλες τις ίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.

Αλλά αυτό μπορεί να είναι και μειονέκτημα. Το ρύζι καλλιεργείται συνήθως σε πλημμυρισμένα χωράφια που ονομάζονται ορυζώνες.

Όταν το έδαφος είναι βυθισμένο στο νερό, το αρσενικό που βρίσκεται στο έδαφος γίνεται διαλυτό και οι ρίζες των φυτών μπορούν να το μπερδέψουν με θρεπτικά συστατικά και να το απορροφήσουν, σύμφωνα με τον Andrew Meharg, πρόεδρο του τμήματος Φυτολογίας και Εδαφολογίας στο Queen’s University Belfast στη Βόρεια Ιρλανδία.

Επειδή το καστανό ρύζι μετατρέπεται σε λευκό ρύζι με την αφαίρεση ορισμένων συστατικών του, και έτσι το λευκό ρύζι περιέχει γενικά περίπου τη μισή ποσότητα αρσενικού από το καστανό ρύζι, σύμφωνα με τον Meharg, ο οποίος έχει μελετήσει τη μόλυνση του ρυζιού από αρσενικό για 25 χρόνια.

Ωστόσο, η ποσότητα αρσενικού στο ρύζι μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το έδαφος, τον τύπο του ρυζιού και τον τρόπο καλλιέργειάς του.

Πόσο αρσενικό περιέχει το ρύζι;

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Michigan State University εξέτασε τα μέσα επίπεδα ανόργανου αρσενικού στο λευκό και το καστανό ρύζι που πωλείται στις ΗΠΑ.

Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι το καστανό ρύζι περιείχε κατά μέσο όρο αρσενικό σε επίπεδα περίπου 138 μέρη ανά δισεκατομμύριο. Τα μέσα επίπεδα στο λευκό ρύζι ήταν περίπου 93 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Και οι δύο μέσοι όροι είναι κάτω από τα πρότυπα ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι «για την προστασία των καταναλωτών από την υπερβολική έκθεση», τα επίπεδα αρσενικού στο καστανό ρύζι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το «μέγιστο» όριο των 350 μερών ανά δισεκατομμύριο.

Πόσο καστανό ρύζι μπορώ να φάω;

Ο Christian Scott, κύριος συγγραφέας της μελέτης του Michigan State και μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερες από τρεις μερίδες καφέ ρυζιού —μιάμιση κούπα— «κάθε μέρα για χρόνια» για να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας από το αρσενικό στο ρύζι.

«Δεν είναι απαραίτητα λόγος να προτιμάτε το λευκό ρύζι αντί για το καστανό ρύζι όταν είστε ενήλικας», δήλωσε ο Scott.

Η Beth Czerwony, διαιτολόγος στο Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής της Κλινικής Cleveland, δήλωσε ότι για τους ενήλικες, το καστανό ρύζι είναι τόσο θρεπτικό που δεν πρέπει να αποθαρρύνεστε από την κατανάλωσή του.

«Για το ευρύ κοινό, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να ανησυχεί, ακόμη και για άτομα που τρώνε καστανό ρύζι κάθε μέρα», πρόσθεσε.

Πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για το αρσενικό στο ρύζι;

Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή για τα βρέφη, τα νήπια και τις εγκύους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα είναι πιο ευαίσθητα στις βλάβες από το αρσενικό, τον μόλυβδο και άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες.

Έτσι, εάν είστε έγκυος ή έχετε βρέφος ή νήπιο, εξετάστε το ενδεχόμενο μιας πιο ποικίλης διατροφής.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, πάντως, αναφέρει ότι τα δημητριακά ρυζιού δεν χρειάζεται να είναι η πρώτη τροφή του βρέφους σας. Μπορείτε να τους δώσετε πράγματα όπως πουρέ φρούτων και λαχανικών με μπανάνες, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, φασόλια ή φακές.

Αν το παιδί σας αρέσει το ρύζι, μπορείτε να του δώσετε μια ποικιλία από άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, κριθάρι και κινόα τα οποία περιέχουν λιγότερο αρσενικό από το ρύζι.

Η ακαδημία αναφέρει ότι πρέπει να αποφεύγετε το ρυζάλευρο και να είστε προσεκτικοί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα για νήπια που περιέχουν σιρόπι ρυζιού ως γλυκαντικό.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα αρσενικού στο ρύζι

Μπορείτε επίσης να μειώσετε την ποσότητα αρσενικού στο ρύζι χρησιμοποιώντας την ακόλουθη μέθοδο μαγειρέματος:

  • Μουλιάστε το ρύζι για 30 λεπτά και μετά ξεπλύνετε το καλά. Στραγγίστε το.
  • Μαγειρέψτε το ρύζι σε μια καθαρή κατσαρόλα με βραστό νερό, με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύετε τα ζυμαρικά, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τέσσερις δόσεις νερό προς μία ρύζι.
  • Μόλις μαγειρευτεί το ρύζι, στραγγίστε το και πετάξτε το νερό.

Με την τεχνική αυτή, μεγάλο μέρος του αρσενικού θα βρίσκεται στο νερό που περίσσεψε και έτσι θα γίνει ακόμη πιο υγιεινό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα