Το λατρευτό σνακ που αφαιρεί 36 λεπτά από τη ζωή σου κάθε φορά που το τρως
Διαβάζεται σε 2'Ισπανός διατροφολόγος επανέφερε στη δημοσιότητα μελέτη που ανακάλυψε τα φαγητά που μειώνουν περισσότερο το προσδόκιμο ζωής.
- 16 Δεκεμβρίου 2024 12:39
Διατροφολόγος που εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή της Ισπανίας επανέφερε στο προσκήνιο ευρήματα μελέτης που έκαναν ερευνητές του University of Michigan (επικεφαλής είναι μια Ελληνίδα) σχετικά με τα λεπτά που ‘κόβουν’ από τη ζωή μας συγκεκριμένα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Για την ακρίβεια, αντικείμενο της έρευνας ήταν να εντοπιστούν «περιβαλλοντικά βιώσιμα τρόφιμα που προάγουν την υγεία».
Στο πλαίσιο της εργασίας, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν περισσότερα από 5.800 φαγητά/σνακ που καταναλώνονται ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και προσδιόρισαν το κόστος για την υγεία τους, βάσει των πρόσθετων, των μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών τους (λίπη, θερμίδες και σάκχαρα).
Ο Luis Alberto Zamora, o oποίος τελεί και χρέη διευθυντή στο Publicis Health της Ισπανίας θύμισε τις πιο ακραίες περιπτώσεις.
Η χειρότερη ήταν το χοτ ντογκ που μπορεί να ‘κόψει’ 36 λεπτά από τη ζωή μας, εάν είναι στην πιο πρόχειρη μορφή του. Εάν δηλαδή, δεν το φτιάχνουμε εμείς και όλα τα συστατικά είναι προϊόν υπερ-επεξεργασίας. Όπου ‘συστατικά’ είναι ένα ψητό ή στον ατμό ή βραστό λουκάνικο, σε ένα ψωμάκι, συν μουστάρδα και κέτσαπ. Μετά, ο καθένας προσθέτει ό,τι νιώθει. H συνθήκη αλλάζει άρδην αν το φτιάχνουμε με τα χεράκια μας, με αγνά υλικά.
Στο Νο2 της λίστας ήταν τα αλλαντικά, με -24 λεπτά ζωής.
«Η κατανάλωση μιας μερίδας 85 γραμμαρίων φτερούγες κοτόπουλου μεταφράζεται σε -3.3 λεπτά ζωής, λόγω του νατρίου και των επιβλαβών τρανς λιπαρών οξέων. Το μοσχαρίσιο χοτ ντογκ σε ψωμάκι είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 36 λεπτά, σε μεγάλο βαθμό λόγω την επιζήμια επίδραση του επεξεργασμένου κρέατος».
Το χοτ ντογκ περιέχει νιτρώδη και νιτρικά άλατα που είναι συντηρητικά και μπορούν να μετατραπούν σε ουσία που συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, που μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.
Ένα χοτ ντογκ με ένα αναψυκτικό που έχει ζάχαρη, αντιστοιχεί σε απώλεια 48 λεπτών.
Τα μπέργκερ που μαγειρεύονται σε φυτικό λάδι ενδέχεται να περιέχουν ενώσεις -όπως αλδεΰδη- που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ένα με τυρί, κλέβει 9 λεπτά ζωής.