Το “πιο υγιεινό γεύμα στον κόσμο” περιλαμβάνει τυρί και σοκολάτα
Διαβάζεται σε 3'Δημοφιλής διατροφολόγος της Αγγλίας δημιούργησε τρία πιάτα που είναι γευστικά και υποστηρίζουν τον εγκέφαλο, την καρδιά και το έντερο.
- 28 Ιανουαρίου 2025 12:56
Το King’s College London είναι το κορυφαίο της Αγγλίας για σπουδές στη διατροφή. Η Dominique Ludwig είναι απόφοιτη του συγκεκριμένου ιδρύματος και εκ των πιο δημοφιλών διατροφολόγων της χώρας, με 621.000 followers στο Instagram.
H Telegraph της ζήτησε να δημιουργήσει αυτό που μπορεί να γίνει το «πιο υγιεινό γεύμα στον κόσμο».
Τα τρία πιάτα που ετοίμασε συνδυάζουν γεύση, θρεπτικά συστατικά και επιστημονική έρευνα. Συνήθως τα υγιεινά πιάτα είναι και κάπως ‘βαρετά’. Η Ludwig μας σεβάστηκε, περιλαμβάνοντας στις δημιουργίες της που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εντέρου και τη λειτουργία του εγκεφάλου και σοκολάτα, πέρα από υφές και γεύσεις.
Ορεκτικό
Τυρί Λάμπνε με ψητή ντομάτα και μπρόκολο (313 θερμίδες, 24g πρωτεΐνη, 5g φυτικές ίνες)
Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και προβιοτικών που υπάρχουν στο λάμπνε, ένα τυρί της Μέσης Ανατολής που έχει υποστεί ζύμωση (φτιάχνεται από φρέσκο παστεριωμένο γάλα αγελάδας, που αλατίζεται ελαφρά και στραγγίζει καλά σε τουλπάνι), το κάνει ένα εξαιρετικά υγιεινό ορεκτικό. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε και σχετική συνταγή.
Ανά μερίδα, προσφέρει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης, που μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βοηθούν στη διατήρηση καλύτερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Οι ντομάτες ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά (λυκοπένιο). Το μπρόκολο είναι γεμάτο μαγνήσιο, σημαντικό για περισσότερες από 300 αντιδράσεις ενζύμων στο σώμα. Επίσης, είναι απαραίτητο για ένα ήρεμο νευρικό σύστημα.
Κυρίως πιάτο
Σαλάτα με σκουμπρί και εσπεριδοειδή (630 θερμίδες, 29 γρ πρωτεΐνη, 16 γρ φυτικές ίνες)
Αυτό το πιάτο είναι εξαιρετικό για τον εγκέφαλο, την καρδιά και το έντερο. Το σκουμπρί είναι επίσης, ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχει φυσικά κάποια βιταμίνη D, που είναι σημαντική για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ περιέχει και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Τα εσπεριδοειδή (γλυκό πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, μοσχολέμονο -λάιμ) προστατεύουν, μεταξύ άλλων, από την οξεία φλεγμονή, την πρόληψη του καρκίνου και τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Έχουν αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση.
Η ειδικός προτείνει το τηγάνισμα του ψαριού σε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που περιέχει φιλικά προς την καρδιά μονοακόρεστα λίπη, καθώς και άφθονες πολυφαινόλες.
Επιδόρπιο
Μους σοκολάτας Tofu με βατόμουρα (250 θερμίδες, 7g πρωτεΐνη, 5g φυτικές ίνες)
Συνήθως τα επιδόρπια είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες. Η πρόταση της Ludwig είναι πλούσια σε ασβέστιο (χάρη στο τόφου και το ταχίνι) που υποστηρίζει την οστική πυκνότητα και τις φυσιολογικές συσπάσεις των μυών. Το τόφου έχει και πρωτεΐνη και μαγνήσιο. Το κακάο είναι επίσης πηγή σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, που υποστηρίζουν τα υγιή επίπεδα ενέργειας, τη λειτουργία των μυών και το νευρικό σύστημα.