Το συστηματικό κάπνισμα φαίνεται ότι αυξάνει και τις ρυτίδες
Βρετανοί επιστήμονες βρίσκονται κοντά στην επιβεβαίωση ότι το κάπνισμα επιδρά στη γήρανση τους προσώπου κάνοντας λιγότερο ελκυστικό το συστηματικό καπνιστή.
- 04 Νοεμβρίου 2019 07:20
Το συστηματικό κάπνισμα μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στη γήρανση του προσώπου, με βάση τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία χαρακτηριστικών προσώπου από 18.000 άτομα που βρίσκονται στα αρχεία της βρετανικής Biobank (τράπεζα «βιολογικών» δεδομένων 500.000 ανθρώπων) για να εντοπίσει εκείνα που μπορεί να επηρεάζονται από το πόσο πολύ κάπνιζε κάποιος. Έτσι, εκτός από την επιβεβαίωση των πολλών γνωστών επιπτώσεων του καπνίσματος όπως στην υγεία των πνευμόνων, η έρευνα έδειξε επίσης ότι το βαρύ κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει και την εμφάνιση.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την 1/11 στην επιστημονική έκδοση PLOS Genetics, καθοδηγήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου (IEU) και υποστηρίχθηκε επίσης από το Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών του Μπρίστολ (BRC). Οι ερευνητές ήθελαν να επιδείξουν μια νέα προσέγγιση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συστηματική εξέταση αιτιωδών επιπτώσεων σε χιλιάδες δεδομένα συνδυάζοντας διάφορες μεθόδους. Μεταξύ αυτών συμπεριέλαβαν και μέθοδο εξέταση της αλληλεπίδρασης μεταξύ γονιδίων και περιβάλλοντος.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η προσέγγισή τους λειτούργησε, καθώς στα αποτελέσματά που προέκυψαν περιλαμβάνονταν πολλές γνωστές επιδράσεις του συστηματικού καπνίσματος π.χ. στη λειτουργία των πνευμόνων, αλλά εντοπίστηκαν επίσης και στοιχεία για πιθανή επίδρασή στη γήρανση του προσώπου. Συγκεκριμένα η έρευνα έφερε στο φως επιπρόσθετα στοιχεία που έδειξαν ότι το συστηματικό κάπνισμα επηρεάζει την ελκυστικότητα του προσώπου και τον αριθμό των ρυτίδων. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να αποτελέσει και λόγο ώστε κάποιος να σταματήσει το κάπνισμα ή να τον αποτρέψει από το να ξεκινήσει.
Η δρ Louise Millard, επιστημονικός συνεργάτης του Αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής του Bristol σημειώνει: «Προτείναμε μια καινοτόμο προσέγγιση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση αιτιωδών επιδράσεων στην υγεία από τους κινδύνους που εκτίθεται, αναζητώντας τα αποτελέσματα των επιπτώσεων του καπνίσματος στο σώμα. Παρατηρήσαμε χιλιάδες γνωρίσματα για να εντοπίσουμε εκείνα που μπορεί να επηρεαστούν από το πόσο βαριά κάπνιζε κανείς. Εντοπίσαμε μια δυσμενή επίδραση στους συστηματικούς καπνιστές όσον αφορά στη γήρανση του προσώπου”.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε καπνιστές και μη ξεχωριστά, και έτσι χρησιμοποιώντας παράλληλα μεθόδους για τη γενετική προδιάθεση των ατόμων αυτών όσον αφορά στην αλλαγή των χαρακτηριστικών τους θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι αλλαγές οφείλονται σε γενετικό παράγοντα ή όχι. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία βλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα διαφέρει ανάμεσα σε καπνιστές και μη ανεξάρτητα από τους γενετικούς παράγοντες και αυτό σημαίνει ότι το κάπνισμα επηρεάζει το αποτέλεσμα δηλαδή την αιτία που κάποιος εμφανίζει σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο. Επισημαίνουν βέβαια ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να παγιωθεί ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή τη διακοπή του καπνίσματος.