Το σνακ των 120 θερμίδων που προφυλάσσει από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις

Διαβάζεται σε 3'
Το σνακ των 120 θερμίδων που προφυλάσσει από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις
Pistachio cupcake on a blue background

Ένα δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, στην εκκίνηση της νέας ‘αγωνιστικής σεζόν’, είναι ένα απογευματινό σνακ.

Στην αναζήτηση του τύπου ξηρού καρπού που ‘δίνει’ τα περισσότερα γραμμάρια πρωτεΐνης (ο καθένας με τον καημό του, εγώ με τον δικό μου -αρνούμενη να φάω κόκκινο κρέας) έπεσα πάνω σε μια πληροφορία που στη δίνω ως δώρο, για αυτή τη νέα σεζόν.

Είναι η χούφτα των -ανάλατων- ξηρών καρπών που προφυλάσσει την καρδιά και τον εγκέφαλο σου.

Ενώ λοιπόν, τα αμύγδαλα έχουν 21 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, τα φιστίκια έχουν 26 γραμμάρια, με μια συγκεκριμένη ποικιλία να προσφέρει 20 μεν, αλλά μαζί με τόσα άλλα που την κάνουν τον απόλυτο προορισμό μου για φέτος.

Είναι το προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) που λέγεται φιστίκι Αιγίνης.

Kάθε συσκευασία 100 γραμμαρίων έχει περί τα 200 αποφλοιωμένα τεμάχια ή 100 με το τσόφλι τους. Τα 30 γραμμάρια λοιπόν, είναι 60 χωρίς τσόφλι και 30 με τσόφλι.

Αν πάρεις με τσόφλι, το κάθε φιστίκι που καταναλώνεις έχει 4 θερμίδες.

Τα 30 σε βοηθούν να μειώσεις τον κίνδυνο εγκεφαλικών, νευροεκφυλιστικών και καρδιααγγειακών ασθενειών.

Πάμε λοιπόν, να δούμε τι κερδίζεις με αυτές τις περίπου 120 θερμίδες.

Τα καλά λιπαρά των φιστικιών Αιγίνης βοηθούν στη μείωση της ‘κακής’ και της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ προωθούν την υγεία του εγκεφάλου (υποστηρίζουν τις γνωστικές λειτουργίες).

Περιέχουν φυτικές στερόλες, όπως η β-σιτοστερόλη, που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τη διατροφή κι έτσι υποστηρίζουν περαιτέρω την υγεία της καρδιάς.

Είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς το οξειδωτικό στρες συνδέεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι και πλούσια σε νιασίνη (Βιταμίνη Β3) που είναι επίσης, απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων.

Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στη διατήρηση του βάρους, καθώς βελτιώνουν την πέψη, βοηθούν στο να αισθανθούμε κορεσμό πιο γρήγορα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα -όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Σε μελέτη όσοι έτρωγαν φιστίκια Αιγίνης ως σνακ το απόγευμα είχαν διπλάσια μείωση του δείκτη μάζας σώματος από όσους δεν έτρωγαν.

Εν τω μεταξύ, έχει φανεί πως ο ίδιος ξηρός καρπός αυξάνει τον αριθμό βακτηριδίων που παράγουν βουτυρικό (το πιο ευεργετικό των λιπαρών οξέων που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πεπτικών διαταραχών, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων) στο έντερο περισσότερο από τους άλλους.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη Ε, σελήνιο, λουτεΐνη, ρεσβερατρόλη κλπ) αποτρέπουν τη βλάβη των κυττάρων και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών -τύπου καρκίνου και καρδιακών. Μαζί με τα ακόρεστα λιπαρά οξέων και μετάλλων (χαλκός, μαγνήσιο, ψευδάργυρος) που επίσης έχουν τα φιστίκια Αιγίνης προστατεύουν από τον καρκίνο και βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Σημείωση: ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα όλων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών -εναντίον του blue light, αλλά και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας.

Το μαγνήσιο και η αργινίνη είναι επίσης δώρα, για την καρδιά όπως και το κάλιο του οποίου η υψηλότερη πρόσληψη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα