Το σώμα των εργένηδων μυρίζει διαφορετικά από αυτό των παντρεμένων

Το σώμα των εργένηδων μυρίζει διαφορετικά από αυτό των παντρεμένων
Η μυρωδιά του σώματος μπορεί να αποκαλύψει αν ένας άνδρας είναι παντρεμένος. Shutterstock

Υπάρχουν λόγοι που δεν βρίσκουμε όλοι το ίδιο ευχάριστη τη μυρωδιά ενός σώματος. Το body odor φαίνεται να παίζει ρόλο στη σεξουαλική μας ζωή. Σίγουρα στους άνδρες εξαρτάται από τα επίπεδα τεστοστερόνης που έχουν. Προ του καύσωνα, ας θυμηθούμε και πώς μπορούμε να σωθούμε.

Τώρα που ήλθε η ώρα να ζήσουμε, ως χώρα τον πρώτο καύσωνα του τρέχοντος καλοκαιριού, είναι χρήσιμο να μη ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε, να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να προσέχουμε λίγο περισσότερο τα θέματα της προσωπικής υγιεινής.

Το άρωμα που ‘βγαίνει’ από το δέρμα μας δεν είναι το ίδιο από τη στιγμή που γεννιόμαστε έως αυτήν που πεθαίνουμε. Υπάρχουν παράγοντες που το επηρεάζουν. Όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, η υπερβολική εφίδρωση και η κακή υγιεινή. Στις ξαφνικές αλλαγές, ρόλο παίζουν το περιβάλλον, αν λαμβάνουμε χάπια, το φαγητό που τρώμε και φυσικά ο εχθρός των πάντων, που είναι το άγχος.

Οι διαφορές στο άρωμα προκύπτουν στα γεννητικά μας όργανα, τις μασχάλες, τα πόδια, το στόμα και το λαιμό και στον αφαλό. Για την ιστορία, στο σώμα μας υπάρχουν 2 με τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες, που αποβάλλουν τις περιττές οργανικές ουσίες που υπάρχουν μέσα μας -και ως εκ τούτου, αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Την ίδια ώρα, το φυσικό μας άρωμα αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την υγεία μας, την παρουσία ασθενειών και τη διατροφή μας. Έρευνες, για παράδειγμα έχουν αποδείξει πως όσο περισσότερο κόκκινο κρέας τρώμε, τόσο περισσότερο ευχάριστο είναι το άρωμα μας.

Πώς να ‘διορθώσετε’ το άρωμα σας

Αν θέλετε να νικήσετε την υπερίδρωση (δηλαδή, την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα) και τις συνέπειες της, είναι χρήσιμο να κάνετε μπάνιο κάθε μέρα, να φοράτε αντιιδρωτικό (υπάρχουν πολλά γιατί δεν κάνουν όλα για όλους -κάντε δοκιμές έως ότου βρείτε αυτό που είναι για εσάς), να φοράτε καθαρά ρούχα που δεν μπλοκάρουν την ‘αναπνοή’ του δέρματος (από φυσικά και όχι συνθετικά υλικά), να αλλάζετε συχνά κάλτσες και να επιτρέπετε όσο μπορείτε, στα πόδια σας να παίρνουν λίγο αέρα.

Διευκρίνηση: άλλο είναι το αποσμητικό και άλλο το αντιιδρωτικό. Το αποσμητικό καλύπτει τη μυρωδιά του ιδρώτα στο δέρμα. Το αντιιδρωτικό έχει παράγοντες που μειώνουν την εφίδρωση. Υπάρχει σε χημική και φυσική έκδοση. Μπορείτε να αναζητήστε και στο διαδίκτυο συνταγές για φυσικό αντιιδρωτικό.

Θα βοηθήσει μια αλλαγή στη διατροφή (μην προτιμάτε αυτά που μυρίζουν, γιατί η μυρωδιά αυτή θα βγει από τους πόρους σας), όπως και το να μη φοράτε δυο σερί μέρες τα ρούχα του γυμναστηρίου ή της εκγύμνασης. Αν τα κάνετε όλα αυτά και δεν νικήσετε το άρωμα, είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε γιατρό.

Πάμε τώρα, και στους λόγους που το άρωμα των εργένηδων είναι διαφορετικό από αυτό των δεσμευμένων.

Στο πλαίσιο μελέτης, παντρεμένοι και εργένηδες άνδρες (ηλικίας 18 με 35 χρόνων) έδωσαν από ένα T-shirt, σε δείγμα ετεροφυλόφιλων γυναικών, ηλικίας από 18 έως 35 χρόνων. Το task τους ήταν να βάλουν σε σειρά τα μπλουζάκια, ανάλογα με το πόσο έντονη ήταν η μυρωδιά -έως τη λιγότερο έντονη. Αυτά των εργένηδων μύριζαν πιο έντονα, γιατί είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους παντρεμένους. Και κάπως έτσι, οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν σχέση με την πιο έντονη μυρωδιά στο σώμα των ανδρών.

Ακολούθως οι γυναίκες έκρινα τα πρόσωπα των ανδρών, από το πιο αρρενωπό έως το λιγότερο αρρενωπό. Τα αποτελέσματα ήταν σε αρμονία με την επιλογή που είχαν κάνει, βάσει της μυρωδιάς των T-shirts. Δηλαδή, ξεκίνησαν από τους εργένηδες.

“Αν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να βρείτε σύντροφο με καλά γονίδια, τότε πρέπει να δίνετε βάση στα καλά γονίδια και άρα στη μυρωδιά του σώματος. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι αυτή η προτεραιότητα” δήλωσε στο BBC η Ανιέσκα Σορόκοβσκα, ψυχολόγος και ειδικός της ανθρώπινης όσφρησης, του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ.

Το βρετανικό μέσο μάζεψε τις έρευνες που έχουν γίνει με αντικείμενο τη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος, για να παρουσιάσει τους λόγους που οι εργένηδες μυρίζουν διαφορετικά από τους δεσμευμένους. Η πρώτη σημείωση είναι αυτή που ακολουθεί.

Αι άνδρες βρίσκουν τη μυρωδιά του γυναικείου σώματος πιο ευχάριστη και ελκυστική, όταν εκείνες είναι στην ωοθυλακική φάση της του εμμηνορροϊκού κύκλου (δηλαδή, στην ωορρηξία -δηλαδή, όταν είναι πιο γόνιμες). Η μυρωδιά γίνεται έως και ενοχλητική, όταν οι γυναίκες είναι στην έμμηνο ρύση.

Έχει διαπιστωθεί πως τα γονίδια παίζουν επίσης ρόλο, στη μοναδικότητα της μυρωδιάς του καθενός. Σε παλαιότερη μελέτη, άνθρωποι ταίριαξαν Τ-shirts διδύμων που ήταν μέσα σε στοίβα και οι επιστήμονες το συνέχισαν από εκεί.

Σε μια έρευνα, δόθηκαν σε γυναίκες μπλουζάκια που φορούσαν τυχαίοι άνδρες, για να τα ταξινομήσουν ανάλογα με το πόσο ευχάριστη ήταν η μυρωδιά. Η σειρά προτίμησης ακολούθησε το μοτίβο που λέγεται “Ανομοιομορφία ανθρώπινων λευκοκυτταρικών αντιγόνων”.

Σημείωση: το HLA (Human Leukocyte Antigen) είναι ομάδα πρωτεϊνών, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα κύτταρα του ίδιου μας του οργανισμού και να τα διακρίνει από τα μη φυσιολογικά (καρκινικά), όπως διακρίνει και ‘ξένους’ εισβολείς (παθογόνοι μικροοργανισμοί) -κατά τα γραφόμενα της Στέλλας Κοκόρη, αιματολόγου-λέκτορα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το προφίλ του HLA μας είναι διαφορετικό από αυτό όσων συναντούμε και έχει κοινά με τους πρώτου βαθμού συγγενείς μας. Αν κάνουμε παιδί με κάποιον που έχει άλλο προφίλ, αυτό έχει καλύτερη αντίσταση στα παθογόνα.

Οι γυναίκες που ‘βαθμολόγησαν’ τα T-shirts ξεκίνησαν να διαλέγουν αυτά με το πιο ανομοιόμορφο προφίλ HLA. Έδειξαν δηλαδή, να προτιμούν άνδρες με τους οποίους ‘μάτσαραν’ καλύτερα, σε επίπεδο γενετικής ανοσοποιητικού συστήματος. Δηλαδή, προτιμούμε τις μυρωδιές που είναι πιο διαφορετικές από τη δικές μας.

Προφανώς και ερευνήθηκε αν υπάρχουν πιθανότητες να επιλέγουμε σύντροφο για γάμο, βάσει της μυρωδιάς του σώματος. Δεν είναι κριτήριο. “Παρ’ όλα αυτά, το HLA επηρεάζει τη σεξουαλική μας ευημερία”, αναφέρει η μελέτη που έκανε Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.

Τα στοιχεία έδειξαν πως οι άνθρωποι της αίσθησης της όσφρησης έχουν λιγότερο αποτελεσματικές σχέσεις. Τα ζευγάρια με τις μεγαλύτερες διαφορές στο HLA (που βρέθηκαν τυχαία) είχαν τα καλύτερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης και επιθυμίας να κάνουν παιδιά. Οι γυναίκες που έκαναν σχέσεις με άνδρες, με τους οποίους είχαν παρεμφερές HLA εξέφρασαν μεγαλύτερη σεξουαλική δυσαρέσκεια και χαμηλότερη επιθυμία να αποκτήσουν παιδιά, μαζί τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα