Τρανς άνδρας πήγε για αφαίρεση μήτρας και βρέθηκε έγκυος

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης βρέθηκε άτομο που βρισκόταν στη διαδικασία μετάβασης από γυναίκα σε άνδρα, μερικές ώρες πριν αφαιρέσει τη μήτρα του.

Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται κοντά στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και μακριά από το ζήτημα της τεκνοθεσίας, όμως υπάρχουν αρκετά πιο σύνθετες καταστάσεις στην κοινωνία που θα πρέπει να ρυθμιστούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες… Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μάρκο από τη Ρώμη. Πρόκειται για έναν τρανς άνδρα ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της μετάβασης, ώστε από γυναίκα να γίνει άνδρας.

Ο Μάρκο είχε ήδη υποβληθεί σε μαστεκτομή για την αφαίρεση του γυναικείου στήθους, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε μπει στο νοσοκομείο για να κάνει την αφαίρεση της μήτρας.

Ωστόσο, εκεί οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ήταν έγκυος και μάλιστα στον 5ο μήνα.

Αμέσως ο τρανς άνδρας ανέστειλε την ορμονοθεραπεία που λάμβανε, προκειμένου να προστατεύσει το έμβρυο που κυοφορεί και να μην προκληθούν προβλήματα υγείας τόσο για το παιδί όσο και στον ίδιο.

«Μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η άμεση διακοπή της ορμονοθεραπείας» εξηγεί στη La Repubblica η Giulia Senofonte, ενδοκρινολόγος και ειδικός στις θεραπευτικές διαδρομές που επιβεβαιώνουν το φύλο.

«Εάν η διακοπή της θεραπείας δεν γίνει άμεσα, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες. Είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσουμε αφηρημένα για την υγεία του παιδιού, καθώς όλα εξαρτώνται από τον χρόνο διακοπής και τη δοσολογία της τεστοστερόνης που λαμβάνει το άτομο. Οι κίνδυνοι για το παιδί προέρχονται από τον συνδυασμό υψηλών τιμών και των δύο ορμονών του φύλου (τεστοστερόνη και οιστρογόνα) με επιπτώσεις στη γενική υγεία, όπως η κατάσταση πήξης του αίματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ο.κ.», δήλωσε η δρ Senofonte.

«Η ορμονοθεραπεία μπλοκάρει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, αλλά δεν είναι αντισυλληπτικό. Το άτομο μπορεί να συνεχίσει να έχει ωορρηξία και, κατά συνέπεια, διατρέχει κίνδυνο εγκυμοσύνης. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μετάβαση στο άλλο φύλο, συνήθως λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ορμονοθεραπείας», συμπληρώνει η ίδια.

Η ιταλική νομοθεσία επιτρέπει την άμβλωση μετά από 90 ημέρες μόνο σε περίπτωση σοβαρών εμβρυϊκών διαμαρτιών ή σημαντικού κινδύνου για την υγεία της μητέρας.

Το ψυχολογικό στρες που προκύπτει από μια τέτοια ασυνήθιστη μητρότητα, θα μπορούσε από μόνο του να είναι επαρκής δικαιολογία για θεραπευτική άμβλωση, δήλωσε η Matilde Vigneri, σύμβουλος σε κλινική κατά της δυσφορίας του φύλου στο Παλέρμο.

«Εάν η εγκυμοσύνη του Μάρκο προχωρήσει, θα βρεθεί να είναι και βιολογική μητέρα και νόμιμος πατέρας», δήλωσε η Vigneri.

«Θα είναι ένα σοκ. Εδώ οι οικογένειες του ίδιου φύλου εξακολουθούν να μην έχουν δικαιώματα, φανταστείτε μόνο ένα παιδί που γεννιέται σε τέτοιες ειδικές συνθήκες».

Ο Toni Brandi, πρόεδρος της Pro Vita e Famiglia, μιας συντηρητικής καθολικής οργάνωσης που κάνει εκστρατεία υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας, δήλωσε ότι ελπίζει η εγκυμοσύνη να πείσει τον τρανς άνδρα να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στο φύλο της γέννησής του.

«Η θεωρία της ρευστότητας του φύλου, ανεξάρτητα από το βιολογικό φύλο, είναι απόλυτη τρέλα. Είναι ενάντια στην επιστήμη και ενάντια στη φύση», δήλωσε ο Μπράντι.

Πάντως, οι γιατροί στο νοσοκομείο είναι αναστατωμένοι και προσπαθούν να βρουν λύσεις ώστε να αναπτυχθεί και το παιδί σωστά, αλλά να μην έχει προβλήματα υγείας και ο μέλλον πατέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα