Βαριέστε να πάτε για τρέξιμο; Κάντε μια ώρα αφρόλουτρο

Βαριέστε να πάτε για τρέξιμο; Κάντε μια ώρα αφρόλουτρο
Ως 'ζεστό μπάνιο' που δίνει το ίδιο αποτέλεσμα με την αερόβια άσκηση είναι αυτό που κάνουμε για μια ώρα, στους 40 βαθμούς C. Shutterstock

Από το 2016 είναι γνωστό πως τα ζεστά μπάνια έχουν για την υγεία μας τα ίδια οφέλη με την αερόβια άσκηση. Νέα έρευνα επιβεβαιώνει πως αυτή είναι η πραγματικότητα για όλες τις θερμικές θεραπείες, σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση.

Τον Αύγουστο του 2016, επιστήμονας ονόματι Dr. Στίβεν Φόλκνερ του Loughborough University αποφάσισε να κάνει μια ποιοτική έρευνα -δηλαδή, σε συγκεκριμένη ‘μερίδα’ λίγων ανθρώπων. Βρήκε δέκα εθελοντές που δέχθηκαν να βάλουν πρωκτικά θερμόμετρα και άλλα όργανα -πχ μέτρησης της γλυκόζης- που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς του επιστήμονα. Ποιοι ήταν αυτοί; Κατ’ αρχάς να πούμε ποια ήταν τα tasks των εθελοντών.

Τη μια μέρα πέρασαν μια ώρα καθισμένοι σε μπανιέρες, απολαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο -με αφρόλουτρα, με τα όλα του και με το νερό να έχει θερμοκρασία 40 βαθμών C. Με το τέλος της διαδικασίας τους προσφέρθηκε ένα γεύμα. Την επομένη, αντί για μπάνιο έκαναν έντονη ποδηλασία.

Πάμε τώρα, να δούμε τι κατέγραψαν τα μηχανήματα που τους ‘παρακολουθούσαν’ για ένα 24ωρο.

Μετά το καυτό μπάνιο και το γεύμα, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους ήταν 10% χαμηλότερο από εκείνο που κατεγράφη μετά την ποδηλασία. Τα νούμερα έδειξαν πως είχαν αυξηθεί τα επίπεδα ενεργειακής ‘δαπάνης’ κατά 80%, κάτι που έγινε και με την ποδηλασία. Και στις δυο ‘δραστηριότητες’ η θερμοκρασία του σώματος των εθελοντών αυξήθηκε κατά 1 βαθμό C. Και στις δυο ‘δραστηριότητες’ έκαψαν 126 θερμίδες (την ώρα), όσες ‘καίμε’ και με 25 με 30 λεπτά περπάτημα.

“Τα ευρήματα μας ήταν απροσδόκητα” είχε ομολογήσει ο Φόλκνερ, όπως ενημέρωνε τον πλανήτη πως τα ζεστά μπάνια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο δυο τύπων διαβήτη “που ανεβαίνουν έπειτα από ένα γεύμα. Πιστεύουμε πως ο λόγος του χαμηλού επιπέδου σακχάρου μετά το ‘παθητικό’ μπάνιο οφειλόταν στο γεγονός ότι το λουτρό ενθαρρύνει την απελευθέρωση πρωτεϊνών θερμικού σοκ. Αυτές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν την πρόληψη γλυκόζης που ελέγχεται από την ινσουλίνη”.

Είχε καταλήξει στο ότι η φανταστική ανακάλυψη δεν σήμαινε πως οι άνθρωποι θα έπρεπε να σταματήσουν τη σωματική άσκηση “καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος που υπάρχει, για να διατηρήσουμε τη σωματική υγεία”. Όπως πάντα, ο επιστήμονας εξήγησε πως το φαινόμενο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, ώστε να καταλήξουν οι ειδικοί σε ασφαλή συμπεράσματα.

Φτάνουμε έτσι στο Μάιο του 2021 και την έρευνα που έκανε το University of Coventry. Έρχεται να επιβεβαιώσει πως το ζεστό μπάνιο έχει τα ίδια αποτελέσματα για την υγεία μας με την αερόβια άσκηση. Οι θερμικές θεραπείες, όπως είναι το υδρομασάζ, μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να βελτιώσουν τη ροή του αίματος -που μειώνει την αρτηριακή πίεση, ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα και μειώνει τις φλεγμονές.

Δεδομένα με τα ζεστά μπάνια δεν θα ‘χτίσετε’ ποτέ μύες. Αλλά αυτή είναι μια κάποια λύση για τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν προγράμματα εκγύμνασης, σε συνέπεια. Οι θερμικές θεραπείες, γενικά έχουν να φανεί πως μπορούν να ‘λειτουργήσουν’ και ως αντικαταθλιπτικά, αλλά και να μειώσουν το ρίσκο εμφάνισης άνοιας και Alzheimer.

Οι Φινλανδοί δεν αποκαλούν τυχαία τη σάουνα ‘το φαρμακείο του φτωχού’.

Έρευνα που έγινε με δείγμα μεσήλικες άνδρες έδειξε πως όσοι πέρασαν στη σάουνα από μια ώρα, τέσσερις έως 7 φορές την εβδομάδα μείωσαν κατά 50% το ρίσκο θανάσιμης καρδιοπάθειας, συγκριτικά με όσους πήγαν μόνο μια φορά σε ένα επταήμερο. Επιβεβαιώθηκε και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και Alzheimer.

Και η νέα έρευνα έδειξε πως η αποτελεσματικότητα προκύπτει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (40 C) και σε διάστημα παραμονής τουλάχιστον μιας ώρας. Επίσης must είναι να μην ξαπλώνουμε, αλλά να καθόμαστε. Υπάρχει ένας κίνδυνος: να λιποθυμήσετε από τη ζέστη. Οπότε πρέπει να προσέχετε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα