ΒΕΑ: Χωρίς πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας πάνω από 300.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες
Διαβάζεται σε 3'Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα πρέπει να εξυπηρετηθούν μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας. Τι προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.
- 03 Φεβρουαρίου 2025 16:26
Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα θα παραμείνουν για άλλη μια χρονιά περισσότεροι από 300.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, λόγω οφειλών στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και πολλοί μικροί βιοτέχνες, θα πρέπει να εξυπηρετηθούν μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας, επειδή οφείλουν εισφορές άνω των 100 ευρώ.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τις ηγεσίες των οικονομικών υπουργείων, την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να αποπληρωθούν εκατομμύρια οφειλές σε 24 ή 48 δόσεις, που προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών.
«Τα 12 χρόνια οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με μερικούς μήνες κανονικότητας, τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια και το κόστος ενέργειας, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη λειτουργία μια μικρομεσαίας επιχείρησης. Η κυβέρνηση, πρέπει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στους μη μισθωτούς να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα βάρη του παρελθόντος. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη μέρα και να μετεξελιχθούν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχουμε βρει «ευήκοα ώτα». Σε μια περίοδο που διαφαίνονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό, τα οφέλη και για τις δύο πλευρές», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Κωνσταντίνος Δαμίγος.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το Β.Ε.Α προτείνει:
- Να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έως και 100 δόσεις, ανάλογα όμως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού. Είναι αδύνατον οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή σε 48 δόσεις (για συγκεκριμένες περιπτώσεις).
- Να αυξηθεί το όριο της οφειλής των 100 ευρώ, σε 500 ευρώ, για να έχει ένας μη μισθωτός ασφαλιστική ικανότητα.
Οι οφειλές που έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από τον τ. ΟΑΕΕ, ανέρχονται σε 13,8 δισ. ευρώ με την συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματικών να οφείλει έως 15.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στο ΚΕΑΟ οι ασφαλισμένοι με οφειλές έως 15.000 ευρώ, σε 1,62 εκατ. με το χρέος να φτάνει τα 6,53 δισ. ευρώ. Ίδια είναι η εικόνα και στην εφορία, με τους οφειλέτες με χρέη έως 10.000 ευρώ να φτάνουν τα 3,54 εκατομμύρια και συνολική οφειλή 3,9 δισ. ευρώ.
Δεν αποτελεί λύση να επιβαρυνθούν υπέρογκα για άλλη μια φορά οι δημόσιες δομές υγείας, από 300.000 μη μισθωτούς που θα θεωρούνται πλέον ανασφάλιστοι, χάνοντας την πρόσβασή τους σε παρόχους υγείας, φαρμακεία και συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης ρευστότητας.
Το Β.Ε.Α, για άλλη μια φορά, ζητάει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, με την ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών.