Βρέθηκαν μικροπλαστικά στα γεννητικά όργανα – Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα

Διαβάζεται σε 4'
Κίνδυνος για την αναπαραγωγική υγεία
Κίνδυνος για την αναπαραγωγική υγεία iStock

Πώς τα μικροπλαστικά που βρέθηκαν στα πέη μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, πώς θα τα αποφύγουμε.

Η ανδρική υπογονιμότητα παραμένει ένα παγκόσμιο ζήτημα, με τα αίτιά της συχνά να μην είναι επαρκώς κατανοητά και ξεκάθαρα.

Δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων ότι τα μικροπλαστικά διεισδύουν σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως το αίμα και οι πνεύμονες, οι ερευνητές διερεύνησαν τις πιθανές επιπτώσεις τους στα αναπαραγωγικά συστήματα.

Έτσι, πρόσφατες μελέτες έχουν διερευνήσει την παρουσία μικροπλαστικών στα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν 12 διαφορετικούς τύπους μικροπλαστικών στους όρχεις σκύλων και ανθρώπων.

Στους σκύλους, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ορισμένων μικροπλαστικών συσχετίστηκαν με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μειωμένο βάρος όρχεων.

Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο IJIR: Your Sexual MedicineTrusted Source, αποκάλυψε ότι 4 από τα 5 δείγματα ιστού πέους περιείχαν 7 διαφορετικούς τύπους μικροπλαστικών.

Τα μικρότερα θραύσματα, γνωστά ως νανοπλαστικά, μετριούνται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

Τα μικροπλαστικά σχηματίζονται όταν τα μεγαλύτερα πλαστικά υλικά αποικοδομούνται χημικά ή φθείρονται και δημιουργούν μικρότερα κομμάτια.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν σε μεμονωμένα κύτταρα και ιστούς μέσα σε σημαντικά όργανα.

Η ανακάλυψη μικροπλαστικών στον ιστό του ανθρώπινου πέους

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή της στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2023.

Η χημική απεικονιστική ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε ότι 4 στους 5 άνδρες είχαν μικροπλαστικά στον ιστό του πέους τους.

Η μελέτη εντόπισε επτά διαφορετικούς τύπους μικροπλαστικών, με το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και το πολυπροπυλένιο (PP) να είναι τα πιο συχνά.

Ο Ranjith Ramasamy, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στην αναπαραγωγική υγεία που διεξήγαγε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, εξήγησε τα βασικά ευρήματα στο Medical News Today.

«Τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της κατάποσης, της εισπνοής και της επαφής με το δέρμα», λέει ο Δρ Ramasamy. «Υπάρχουν στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα, κυρίως σε είδη όπως τα θαλασσινά, το θαλασσινό αλάτι και τα εμφιαλωμένα ποτά».

Ο ίδιος αναφέρει ότι αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να συσσωρευτούν σε διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του ιστού του πέους.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν και σε όρχεις

Η Tracey Woodruff, PhD, καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Μετάφρασης για την Υγεία (EaRTH) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που δεν συμμετείχε στην έρευνα αυτή, δήλωσε, ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά, αλλά τελικά δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι υπήρχαν μικροπλαστικά στον ιστό του πέους, ακριβώς επειδή έχουν βρεθεί σε όλα τα μέρη του σώματος που έχουν διερευνηθεί μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, του πλακούντα, των κοπράνων και πρόσφατα των όρχεων».

Η ίδια σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη μελέτη αξιολόγησε επίσης τους τύπους των πλαστικών, κάτι που ήταν ενδιαφέρον, καθώς οι νεότερες εργασίες αξιολογούσαν τους τύπους των πλαστικών που αποτελούν τα μικροπλαστικά».

Πώς να μειώσετε τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών

Ο Δρ Ramasamy επεσήμανε ότι «η συνεχής έρευνα είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση της έκτασης αυτών των επιπτώσεων και την ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό της έκθεσης και την προστασία της αναπαραγωγικής υγείας».

Ωστόσο, προσθέτει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να περιορίσουν την έκθεσή τους μειώνοντας τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, φιλτράροντας το νερό της βρύσης ή επιλέγοντας φρέσκα τρόφιμα αντί για κατεψυγμένα που βρίσκονται σε πλαστικά δοχεία και πρέπει να ζεσταθούν σε φούρνο μικροκυμάτων.

«Μην βάζετε στα μικροκύματα πλαστικά δοχεία τροφίμων, επιλέξτε γυάλινα. Επίσης,  σφουγγαρίστε και σκονίστε με υγρή σφουγγαρίστρα ή μικροΐνες», καταλήγει ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα