Ζαούτης: Περίπου το 70% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι Όμικρον
Την εκτίμηση ότι περίπου το 70% των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας αφορούν την Όμικρον, έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
- 29 Δεκεμβρίου 2021 19:17
Στη μετάλλαξη Όμικρον απέδωσε περίπου το 70% των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνιας, Θεοκλής Ζαούτης.
Ωστόσο, όπως τόνισε μιλώντας στο Mega, αν και πράγματι πρόκειται και μια ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού, είναι πολύ πιο ήπια, δεν δίνει περισσότερες νοσηλείες, ούτε θανάτους.
“Βλέπουμε πως όντως μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα η Όμικρον έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Το 60 – 70% των κρουσμάτων είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι μελέτες δείχνουν πως είναι πιο ήπια η νόσος, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στις νοσηλείες. Η ανησυχία είναι ότι και μια πιο ήπια νόσος, αν μολυνθούμε όλοι μαζί ταυτόχρονα, θα πιεστεί το σύστημα και θα έχουμε αυξημένη νοσηρότητα”.
Πού εστιάζουν τα νέα μέτρα
Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, ο κ. Ζαούτης δήλωσε ότι εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου για τους οποίους γίνεται λόγος από την αρχή της πανδημίας, όπως ο συνωστισμός.
Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε για ακόμη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού.
“Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό μέτρο, προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Η τρίτη δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη φέρνει κοντά στην αποτελεσματικότητα που είχε απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα”.
Μέτρα στα σχολεία;
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει μετατεθεί για αργότερα, είπε τα εξής: “Να δούμε τη γενική εξίσωση για τις συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξήθηκε η κατάθλιψη, το άγχος. Άλλες δείχνουν ότι επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής των παιδιών. Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τις αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στην ευρύτερη υγεία των παιδιών μας”.
Τέταρτη δόση εμβολίου
Για το ενδεχόμενο πιθανής τέταρτης δόσης του εμβολίου, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως “αν τα δεδομένα συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά” και τόνισε πως δε θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε από τον αριθμό των κρουσμάτων.
«Ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων δεν είναι ο πιο σημαντικός δετικής σε αυτήν τη φάση. Κοιτάμε νοσηλείες και θανάτους».
Για το αν η Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, ο κ. Ζαούτης δήλωσε “επιφυλακτικά αισιόδοξος”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις