ΕΣΠΑ 2007- 2013: Εξασφαλίστηκαν οι πόροι για την ολοκλήρωση των έργων

ΕΣΠΑ 2007- 2013: Εξασφαλίστηκαν οι πόροι για την ολοκλήρωση των έργων
Συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη της αναπληρώτρια υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με τη δημοσίευση των προσκλήσεων για τις τέσσερις νέες δράσεις του προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" του ΕΣΠΑ 2014-2020, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Έχουν εξασφαλιστεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι, για να ολοκληρωθούν έως το 2017 όλα τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να αποφύγει η χώρα να επιστρέψει κονδύλια, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης

«Έχουν εξασφαλιστεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι, για να ολοκληρωθούν έως το 2017 όλα τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να αποφύγει η χώρα να επιστρέψει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια». Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του με την οποία απαντά στο βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτσης: “Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επανήλθε για να επαναλάβει ανακρίβειες που έχει εκτοξεύσει και παλαιότερα ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2016 ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ και ότι απειλούνται έργα ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Καταρχάς, είναι καιρός να αντιληφθεί ο κ. Κωνσταντινόπουλος ότι το ΠΔΕ του 2016 ανέρχεται σε 6,75 δισ. ευρώ και ότι υπάρχουν και είναι διασφαλισμένα όλα τα χρήματα που απαιτούνται για την πλήρη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Αποδεικνύει περίτρανα ότι, μολονότι θήτευσε στο υπουργείο Οικονομίας ως υφυπουργός αρμόδιος και για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεν έμαθε ποτέ τη λειτουργία του.

Η αναφορά της Επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου στο 1 δισ. ευρώ, όπως αποτυπώθηκε σε σχετική συνέντευξη, την οποία επικαλείται ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφορά σε πόρους που συνδέονται αποκλειστικά με το ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι εν λόγω πόροι προέρχονται από την αύξηση της προχρηματοδότησης κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες για τα προγράμματα της νέας περιόδου και είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς σκληρής διαπραγμάτευσης του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οδήγησε σε εισροή πρόσθετων πόρων σε μία δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο.

Πέραν, όμως, από τις ανακρίβειες του κ. Κωνσταντινόπουλου, υπάρχει και κάτι που ξέχασε να αναφέρει. Όταν αναλάβαμε έναν χρόνο πριν, βρεθήκαμε στη θέση να έχουμε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ενταγμένα έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνούσε κατά 6 δισ. ευρώ τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του. Για ποιο λόγο ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπέγραφε, μέχρι και την τελευταία μέρα της υπουργίας του εντάξεις έργων για τα οποία δεν υπήρχαν διαθέσιμοι προϋπολογισμοί και δεν προλάβαιναν να ολοκληρωθούν, μέχρι το τέλος του 2015; Γιατί, με λίγα λόγια, ο κ. Κωνσταντινόπουλος δημιουργούσε εσκεμμένα «υπερδέσμευση», η οποία ισοδυναμούσε με ένα εν δυνάμει νέο δημόσιο χρέος και δέσμευε τη χώρα με τις υπογραφές του, ακόμα και λίγα μόλις 24 ώρα πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;

Παρά τη δραματική κατάσταση που μας κληροδότησε ο ίδιος, εξασφαλίσαμε όλους τους απαραίτητους πόρους, για να ολοκληρωθούν έως το 2017 όλα τα έργα, ώστε να αποφύγει η χώρα να επιστρέψει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ίσως αυτό εξηγεί και τον εκνευρισμό του κ. Κωνσταντινόπουλου, επειδή καταφέραμε να καλύψουμε την «τρύπα» που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν με την έλλειψη σχεδιασμού και την πελατειακή λογική στη χάραξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Για να κάνουμε μία πρόχειρη σύγκριση μεταξύ του κλεισίματος του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-13, να θυμίσουμε ότι η απώλεια κοινοτικών πόρων στο κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα και σήμερα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα του Γ’ ΚΠΣ.

Η εντατική εργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες συνεχίζονται. Πλέον εστιάζουμε στη δυναμική του νέου ΕΣΠΑ. Η πρόσφατη δημοσίευση προσκλήσεων τεσσάρων νέων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί μία πολύ σημαντική ένεση χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα