Γαλλικές εκλογές: 1 στους 3 ψηφοφόρους Φιγιόν επιλέγουν Λεπέν

Γαλλικές εκλογές: 1 στους 3 ψηφοφόρους Φιγιόν επιλέγουν Λεπέν
A man walks past electoral posters displaying the presidential candidates, Benoit Hamon, left, Emmanuel Macron, center, and Marine Le Pen in Paris, France, Monday, April 17, 2017. French centrist candidate Emmanuel Macron and far-right leader Marine Le Pen are hoping to bring in big crowds at competing rallies in Paris as the unpredictable race nears its finish. (AP Photo/Kamil Zihnioglu) AP

Τα στοιχεία των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά τον α' γύρο δείχνουν πως οι παραινέσεις και το λεγόμενο "μέτωπο" κατά της ακροδεξιάς δεν περνά στο εκλογικό σώμα. Ένα 33% όσων επέλεξαν την κεντροδεξιά την Κυριακή στρέφονται στους εθνικιστές

Με τα απόνερα του αποτελέσματος στη Γαλλία, από τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών να προκαλούν αναβρασμό και συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη, με τις νέες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το εκλογικό σώμα της δεξιά παρουσιάζει μια τάση στροφής προς το Εθνικό Μέτωπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της iFop 33% όσων επέλεξαν τον Φρανσουά Φιγιόν την περασμένη Κυριακή προσανατολίζονται σε ψήφο στην Μαρίν Λεπέν για το β’ γύρο των εκλογών, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του ίδιου, όσο και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος της κεντροδεξιάς για “μέτωπο” ενάντια στην ακροδεξιά.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναδεικνύει πως 41% των υποστηρικτών του θα επιλέξουν τον κεντρώο Μακρόν, 26% σκέφτονται την αποχή ή το λευκό και 33% δηλώνουν πως θα ψηφίσουν την υποψήφια των εθνικιστών. Στο στρατόπεδο της αριστεράς, παρά την επιλογή του Ζαν Λουκ Μελανσόν να μην δώσει κατεύθυνση για το β’ γύρο 51% όσων τον ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, ένα 30% προσανατολίζεται σε αποχή ή λευκό και 19% αναφέρουν πως θα ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν.

Τέλος, από τους ψηοφόρους του Μπενουά Αμόν, το 80% κινείται μαζικά υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και μόλις 8% δηλώνει πως θα ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ακροδεξιάς.

Η ίδια δημοσκόπηση εξάλλου προβλέπει άνετη επικράτηση του ανεξάρτητου υποψηφίου που τερμάτισε πρώτος στον α’ γύρο, με ποσοστό 60%, έναντι 40% για την Μαρίν Λεπέν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα