Μαξίμου: Εθνική επιτυχία. Μείωση χρέους κατά 45 δισ ευρώ
Ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup εξέφραζαν κυβερνητικές πηγές, εστιάζοντας στα θετικά, δηλαδή στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που περιλαμβάνουν και κλείδωμα των επιτοκίων. Η αξιολόγηση ωστόσο δεν έκλεισε και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με ερωτηματικό τα πρωτογενή
- 05 Δεκεμβρίου 2016 21:33
Εθνική επιτυχία θεωρεί την απόφαση του Eurogroup το Μαξίμου, σημειώνοντας ότι με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν επέρχεται μείωση του χρέους κατά 45 δισ. ευρώ (22% του ΑΕΠ) και κλειδώνουν τα επιτόκια στο 1,5%.
“Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ ευρώ, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα ” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές συμπληρώνοντας με νόημα: “Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:
– Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη
– Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος”.
Ιδανικά βέβαια η Αθήνα θα επιθυμούσε μια λύση πακέτο (αξιολόγηση, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα). Αυτό δεν επετεύχθη προς το παρόν, καθώς τα μεν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος συμφωνήθηκαν και θα εφαρμοστούν χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να προαναγγέλει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και να δείχνει στις αρχές του νέου έτους για μία οριστική συμφωνία.
Στην πραγματικότητα πάντως και η ελληνική πλευρά είχε ήδη αποδεχθεί ότι δε θα υπήρχε σήμερα η περίφημη πολιτική συμφωνία, αλλά συνεχίζει τις προσπάθειες για οριστική λύση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί με το στόχο αυτό την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για την τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2016.
Όπως έγραψε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικης Νίκος Παππάς στο twitter: “Θετική εξέλιξη στο eurogroup. Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Συνεχίζουμε για εργασιακά και πλεονάσματα μετά το 2018.”
Οσον αφορά στα μεν εργασιακά, η Αθήνα διαμηνύει ότι δε θα αλλάξει στάση απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις. Στο ανακοινωθέν του Eurogroup πάντως αναφέρεται ότι: “Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση εμποδίων για επενδύσεις.”
Όσον αφορά δε στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έκρυψε και τις διαφωνίες μεταξύ των εταίρων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ανακοινωθέν της Συνόδου για το θέμα αναφέρει σχετικά:
“Το Eurogroup ανακαλεί ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ανακαλούμε επίσης τη σημασία μίας δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συμβατή με τις δημοσονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλιστεί συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με ένα βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και δομικά μέτρα που θα το διασφαλίσουν αυτό.” Τι σημαίνει μεσοπρόθεσμα, δεν το διευκρίνισε ούτε ο κ.Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του. Δεν διευκρινίστηκε εξάλλου τι μέλλει γενέσθαι με το ΔΝΤ.
Συμπερασματικά, το Μαξίμου κρατά το θετικό της λήψης συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους άμεσα για πρώτη φορά (που ενισχύουν την πιθανότητα ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) και συνεχίζει τη διαπραγμάτευση, επιχειρώντας να αποφύγει την επιμονή σε υψηλά πλεονάσματα που εγκυμονούν τον κίνδυνο νέων μέτρων και να κρατήσει τις άμυνες στα εργασιακά.