Στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση και χρέος ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση και χρέος ο Τσίπρας
European Summit in Brussels, Belgium on June 28, 2016 / .., , , 28 2016. Sooc

Επαφές σε διεθνές επίπεδο ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός προσβλέποντας στην βασική αρχή πως τα μέτρα για την διευθέτηση του χρέους πρέπει να καθοριστούν με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης

Με γεμάτη ατζέντα και πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Η πορεία της οικονομίας, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με το “αγκάθι” των εργασιακών, το χρέος, αλλά και το προσφυγικό αποτελούν το “μενού”, πάνω στα οποία θα εστιάσει ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας νέα πολιτική πρωτοβουλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί το πρωί με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και θα ακολουθήσουν τα ραντεβού με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς. Αυτή τη φορά η συνάντηση με τον Γερμανό αξιωματούχο αποκτά ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που έχουν βάση τα δημοσιεύματα για πιθανή υποψηφιότητά του για την Καγκελαρία. Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου ξεκινούν στις 18.45 και ακολουθεί δείπνο των ηγετών.

Την Παρασκευή το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ.

Για το ζήτημα του χρέους πραγματοποιήθηκε χθες ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου  Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο (Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Λιάκος, Δημήτρης Τζανακόπουλος)

Σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε ένα οργανόγραμμα για το ζήτημα του χρέους με βάση τα δεδομένα που έχει η ελληνική πλευρά, αλλά και τις βλέψεις που θέτει.

4 θέματα μπήκαν στο τραπέζι:

– Ο χρόνος που επιθυμεί το Μαξίμου να δοθεί μια λύση για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του έως το τέλος του χρόνου.

– Μια λύση  που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο.

– Τα νέα δεδομένα που θα δώσει στην οικονομία η οριστικοποίηση των μέτρων.

– Η δύσκολη κατάσταση που εχει προκληθεί με βάση την σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η αβεβαιότητα για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όλα τα παραπάνω θεωρούνται απαραίτητα από το κυβερνητικό στρατόπεδο προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με την ηγεσία της οποίας δεν αποκλείεται να υπάρξουν επαφές το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει αναμένεται να επιμείνει στην υποχρέωση της Ε.Ε για τήρηση των συμφωνηθέντων που απέχουν σε μεγάλο βαθμό από τα “εμπόδια” που βάζει το Βερολίνο μέσω του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Το προσφυγικό

Στην επίσημα ατζέντα της Συνόδου είναι και το προσφυγικό με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει τους κινδύνους που υπάρχουν από την μη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και να ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της χώρας μας σε προσωπικό για τις υπηρεσίες ασύλου.

Αρωγός ο Ομπάμα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν με θετικό μάτι την πολύ πιθανή άφιξη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα ειδικά μετά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει και στο Βερολίνο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος υπενθύμιζε στο NEWS 247 πως το ραντεβού θα γίνει στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου πως η λύση για το χρέος πρέπει να δοθεί πριν την αποχώρηση του Μπάρακ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, ενώ η ίδια πηγή επεσήμανε και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη με το θέμα του ελληνικού χρέους να αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

Τσίπρας με Αναστασιάδη

Συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε χθες το βραδύ ο Αλέξης Τσίπρας με τους δυο ηγέτες να επικεντρώνουν στο Κυπριακό.

Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για την αμέσως επόμενη περίοδο, στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Με δεδομένη την σταθερή στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία, συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό, ως αντικείμενο των συναντήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με ξένους ηγέτες, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν ακόμα οι σχέσεις Ε.Ε με την Ρωσία, το Συριακό, αλλά και η έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε – Καναδά.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα