Στο μυαλό του Μάριο Ντράγκι. Ημέρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες
Στη σκιά των νέων δεδομένων της ελληνικής πραγματικότητας συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ
- 01 Ιουλίου 2015 09:00
Ειδική βαρύτητα θα έχει η νέα κρίσιμη συνεδρίαση, σήμερα, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Στο τραπέζι της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να τεθούν όλα τα νέα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.
Η Ελλάδα εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται χωρίς πρόγραμμα, αφού έληξε μετά τα μεσάνυχτα το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού πακέτου διάσωσης, η χώρα έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς ληξιπρόθεσμης οφειλής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ μετρά την τρίτη διαδοχική μέρα τραπεζικής αργίας.
Oι ελληνικές τράπεζες παραμένουν κλειστές, ενώ έχουν ήδη επιβληθεί capital controls.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θεωρείται ακόμη πιο κρίσιμη έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Η ΕΚΤ είναι ο άγρυπνος φρουρός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επί της ουσίας ο μοναδικός λόγος που οι ελληνικές τράπεζες κρατώνται ακόμη εν ζωή.
Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, κανονικά δεν υφίσταται συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω ELA.
Yπενθυμίζεται, ωστόσο, πως η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει αίτημα για αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Το αποτέλεσμα όμως δεν μπορεί να προεξοφληθεί, ενώ οι πιέσεις για να κοπεί το σκοινί που κρατά στη ζωή το τραπεζικό σύστημα είναι ασφυκτικές.
Δεν είναι τυχαίες χθεσινές διαρροές του Reuters που αποκάλυπταν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ήταν πρόθυμος να παρέμβει, ζητώντας να μην αυξηθεί το ELA…
To βασικό σενάριο προβλέπει πως η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο στα επίπεδα των 89 δισ. ευρώ το ELA, πιθανότατα έως και την Κυριακή 5 Ιουλίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις (collaterals), πιθανότατα η ΕΚΤ να αναβάλλει τις αποφάσεις έως την Κυριακή.
Αλλά ακόμη κι αν αποφασίσει σήμερα αύξηση του ποσοστού απομείωσης, αυτή δεν θα είναι σε επίπεδο τέτοιο που να μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού απομείωσης στις εγγυήσεις συνιστά αρνητική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα, γιατί μειώνει – έως και μηδενίζει – το απόθεμα σε εγγυήσεις.
Η καταβολή εγγυήσεων είναι απαραίτητη ως αντάλλαγμα για την άντληση ρευστότητας