Σε πλήρη ετοιμότητα οι τραπεζίτες για όλα τα ενδεχόμενα

Σε πλήρη ετοιμότητα οι τραπεζίτες για όλα τα ενδεχόμενα
People queue at bank Automatic Teller Machines, after the announcement of a referendum for July 5 by the greek Prime Minister Alexis Tsipras, to decide whether or not Greece is to accept the measures proposed by the European Union (EU), the International Monetary Fund (IMF) and the European Central Bank (ECB), in Athens, on 27 June, 2015 / , 5 , (), () , , 27 , 2015 Sooc

Όλες οι εκδοχές για την ετυμηγορία της ΕΚΤ για τις τράπεζες. Κρίνεται αν αύριο θα είναι ανοιχτές

Αναβρασμός επικρατεί στους τραπεζικούς κύκλους, με το βλέμμα ήδη στη Δευτέρα, εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης σήμερα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη συνέχιση ή μη της παροχής ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η απόφαση της ΕΚΤ είναι εκείνη που θα κρίνει και την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από εδώ και στο εξής και εάν τελικά τη Δευτέρα ανοίξουν τράπεζες και χρηματιστήριο.

Η επιβολή capital controls στο τραπεζικό σύστημα ήταν το έμμεσο μήνυμα του Eurogroup του Σαββάτου προς την κυβέρνηση, όταν της συνέστησε να ληφθούν μέτρα για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών.

Τα δύο σενάρια από την απόφαση Ντράγκι

Μια ανάσα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αυτά είναι τα πιθανά σενάρια για την ετυμηγορία του διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

1 – Η ΕΚΤ αυξάνει το ELA για τις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας πρόσθετη ρευστότητα έως και την Τρίτη 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.

Όμως ως αντιστάθμισμα αυξάνει το ποσοστό της απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις (collaterals) των ελληνικών τραπεζών.

Αν αυτό συμβεί, δεν θα αφορά μια απλόχερη κίνηση της ΕΚΤ καθώς τη ρευστότητα που θα χορηγήσει μέσω ELA την παίρνει επί της ουσίας πίσω μέσω της αύξησης του ποσοστού απομείωσης στις εγγυήσεις.

2 – Η ΕΚΤ αποφασίζει να διακόψει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, οι τράπεζες δεν μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα, καθώς δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των μαζικών εκροών καταθέσεων.

Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος εισηγούνται τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ με τη μορφή τραπεζικής αργίας (bank holiday) και οι τράπεζες θα παραμείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα κλειστές, ώστε να απορροφηθούν οι αρχικοί κραδασμοί στο σύστημα.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Έλληνες τραπεζίτες

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεδριάσουν εκτάκτως για την άμεση αποτίμηση του αποτελέσματος και την χάραξη των επόμενων βημάτων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι τραπεζίτες θα έχουν συνάντηση και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, ενώ θα βρίσκονται σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία και με το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση για επιβολή capital controls θα πρέπει να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών μετά από συνεννόηση με την ΤτΕ.

Πηγή: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα