Ντράγκι: Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν ωφελεί κανέναν
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ευθύνονται για τα οικονομικά προβλήματα των χωρών τους. Τι αναφέρει το οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ για την αύξηση του πληθωρισμού
- 02 Φεβρουαρίου 2017 19:20
Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε καμία χώρα της ευρωζώνης, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως οι κυβερνήσεις ευθύνονται για τα οικονομικά προβλήματα των χωρών τους.
«Οι χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε ο Ντράγκι σε ομιλία του στην Σλοβενία και πρόσθεσε: «Αν μια χώρα έχει χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων, η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι η απάντηση».
Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος επισήμανε πως παρατηρείται μια επιβράδυνση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και μια χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα του κατακερματισμού της χρηματοπιστωτικής αγοράς και στην απόκλιση των οικονομικών επιδόσεων των κρατών μελών.
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν ήταν το ευρώ σαν νόμισμα που ευθύνεται για αυτό. Οι εθνικές αρχές ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Το νόμισμα δεν μπορούσε να τις προστατέψει από τις δικές τους αποφάσεις» πρόσθεσε.
ΕΚΤ: Συνεχίζουμε την “πολύ χαλαρή” νομισματική πολιτική
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, παρά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρει στο οικονομικό δελτίο της. Η κεντρική τράπεζα αποδίδει την αύξηση του πληθωρισμού κυρίως στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, ενώ σημειώνει ότι η αύξηση των τιμών των άλλων αγαθών και υπηρεσιών παραμένει αργή.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,8% τον Ιανουάριο, πολύ κοντά στον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), αλλά η κεντρική τράπεζα αποκρούει τις εκκλήσεις από τη Γερμανία να αρχίσει να επιβραδύνει την πολιτική της αναφορικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και τα αρνητικά επιτόκια. «Όπως αναμενόταν, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε πρόσφατα, κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων βάσης των τιμών ενέργειας, αλλά κατά τα λοιπά οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν υποτονικές», σημειώνεται στο δελτίο.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει, αν οι μεταβολές του (γενικού) δείκτη τιμών καταναλωτή κρίνονται προσωρινές και χωρίς συνέπειες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές αναφορικά με τη σταθερότητα των τιμών».
Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε στις 18 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ ανέφερε ότι η πολύ σημαντική νομισματική διευκόλυνση είναι αναγκαία για να επανέλθει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% και να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο έτος θα αυξήσει πάνω από 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας τον δείκτη τιμών καταναλωτή έως τον Φεβρουάριο, αλλά η σωρευτική αυτή επίδραση θα μειωθεί μετά σταδιακά.
Φωτό: sooc.gr