Πιέζουν κι άλλο για το πλεόνασμα, δείχνουν ευελιξία για ΦΠΑ οι δανειστές

Πιέζουν κι άλλο για το πλεόνασμα, δείχνουν ευελιξία για ΦΠΑ οι δανειστές
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Ευρωκίνηση

Την ετυμηγορία των δανειστών αναμένει η Ελλάδα. Κληρώνει για τη συμφωνία - Για το ELA αποφασίζει η ΕΚΤ

Την ετυμηγορία των δανειστών για τις νέες αναθεωρημένες προτάσεις που απέστειλε, αναμένει την Τετάρτη η Ελλάδα, καθώς αδειάζει επικίνδυνα η κλεψύδρα του χρόνου.

Οι εξελίξεις σήμερα προμηνύονται ραγδαίες, καθώς το ρολόι της κυβέρνησης κινδυνεύει να περάσει στο… και ένα και την επίτευξη συμφωνίας να κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Η Αθήνα στοχεύει σε θετική απάντηση των δανειστών στις δύο προτάσεις που απέστειλε, με στόχο η συμφωνία να οριστικοποιηθεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, απόψε το βράδυ, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων επαφών του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο A. Mέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι οι προτάσεις – απαντήσεις από την πλευρά των δανειστών θα πρέπει να αναμένονται αφενός σήμερα και αφετέρου γραπτά.

Η Αθήνα διανύει τη μισή απόσταση

Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής διαρροές, η ελληνική πλευρά έχει ήδη επιλέξει τον δρόμο των υποχωρήσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς έγιναν αμέσως αντιληπτές, τόσο από την ανοδική αναθεώρηση των στόχων για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος – πιο υψηλό πλεόνασμα απαιτεί περισσότερα μέτρα – αλλά και από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Η ελληνική πλευρά βαφτίζει τις υποχωρήσεις αυτές ως την κάλυψη της μισής απόστασης που τη χωρίζει από τους δανειστές, μεταθέτοντας στους ίδιους την ευθύνη – αλλά και το καθήκον – για την κάλυψη της άλλης μισής απόστασης που τους αναλογεί, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Είναι άραγε όμως αυτές οι υποχωρήσεις αρκετές;

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι θεσμοί δεν ικανοποιούνται ούτε από τους αναθεωρημένους στόχους της Αθήνας για το πρωτογενές πλεόνασμα (0,75% το 2015 και 1,75% το 2016), αξιώνοντας στον αντίποδα πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ για το 2015, στο 2% για το 2016 και στο 3% για το 2017. 

Ωστόσο, οι δανειστές φέρονται διατεθειμένοι να επιδείξουν μια σχετική ευελιξία στο θέμα του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται εδώ πως με βάση τη νέα ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, προτείνονται τρεις συντελεστές (6,5%, 12%, 23%).

Δεν θα τραβήξει τη σκανδάλη η ΕΚΤ

Το ενδιαφέρον στρέφεται εκ νέου σήμερα στη Φρανκφούρτη, καθώς συνεδριάσει και πάλι – όπως και κάθε εβδομάδα – το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει απόφαση για το ELA των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προβεί σε ακραίες αποφάσεις που θα πλήξουν την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τώρα ιδίως που η διαπραγμάτευση τείνει προς την ολοκλήρωσή της.

Κατά τις πληροφορίες, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει εκ νέου οριακά το ύψος του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να θέσει ανοικτά θέμα αύξησης της απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις (collaterals) που χορηγούν οι τράπεζες, ως αντάλλαγμα για να λάβουν ρευστότητα.

Πηγή φωτογραφίας sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα