ΝΔ: κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές μάχες με έπαθλο την προεδρία του κόμματος

ΝΔ: κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές μάχες με έπαθλο την προεδρία του κόμματος

Στη μάχη των περιοδειών Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας. Προτεραιότητα η κοινοβουλευτική μάχη λέει ο Μεϊμαράκης, ενόψει του πρώτου εφαρμοστικού νόμου που φέρνει η κυβέρνηση στη βουλή. Την Τρίτη πιθανότατα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σήμερα το μεσημέρι στις 3 συνεδριάζει εκ νέου η ΚΕΦΕ

Μια ξεχωριστή εβδομάδα αρχίζει για τη ΝΔ καθώς στην εσωκομματική αντιπαράθεση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος παρεμβάλλεται η πρώτη πραγματική κοινοβουλευτική μάχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση καθώς έρχεται προς ψήφιση στη βουλή ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του 3ου μνημονίου.

Μέχρι στιγμής υπάρχει σύμπτωση μεταξύ των αντιμαχόμενων γαλάζιων στρατοπέδων ως προς τη γενική γραμμή της στάσης της ΝΔ απέναντι στους νόμους που θα εξειδικεύουν την υλοποίηση του μνημονίου από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο κάθε πλευρά επιδιώκει διαφορετικούς εσωκομματικούς στόχους μέσα από την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην άποψη ότι «στηρίξαμε τη συμφωνία για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη, αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα είναι των Τσίπρα-Καμμένου» και από τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων μεταδίδεται το μήνυμα ότι η ΝΔ στηρίζει υπό όρους τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν στηρίζει την αύξηση των φόρων και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Το τι σημαίνει αυτό πρακτικά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί σήμερα το απόγευμα στη βουλή ακόμα δεν είναι σαφές. Αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι επί της αρχής η ΝΔ θα δώσει αρνητική ψήφο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως θα τοποθετηθεί σε κάποια από τα άρθρα του νομοσχεδίου και κυρίως αν θα εκδηλωθούν διαφορετικές απόψεις επί συγκεκριμένων σημείων του νομοσχεδίου.

Το βέβαιο είναι ότι την τελική στάση της ΝΔ στις λεπτομέρειές της θα την καθορίσει η κοινοβουλευτική ομάδα πριν από την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, πιθανότατα την Τρίτη. Εκεί αναμένεται να υπάρξει και πρόσκληση προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα στο πνεύμα της πρόσκλησης που είχαν απευθύνει την προηγούμενη εβδομάδα Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης κατόπιν πρωτοβουλίας του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ.

Στον απόηχο της μάχης του γαλάζιου προεκλογικού μπαλκονιού με το πρόγραμμα των περιοδειών των υποψηφίων ανά την Ελλάδα να βρίσκεται πια σε πλήρη εξέλιξη, συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των άλλων υποψηφίων που έχουν ήδη καταρτισμένο πρόγραμμα περιοδειών, τόνιζαν ότι «αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην κοινοβουλευτική μάχη, η οποία έχει απόλυτη προτεραιότητα».

Το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις κοινοβουλευτικές μάχες, εκτιμώντας ότι υπερέχει ως εκτελών χρέη προέδρου των Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκου Μητσοτάκη που παραμένουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να κρατάει ως βασική εστία αντιπαράθεσης με τον Απόστολο Τζιτζικώστα το φόβο μεγάλου μέρους των στελεχών της ΝΔ που συμπυκνώνεται στην εξίσωση «διαρχία ίσον διάσπαση». 

Σ’ αυτή την αντιπαράθεση ο Απόστολος Τζιτζικώστας απαντά μέσω των ομιλιών του στις περιοδείες που ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή ότι πιθανή εκλογή του δε σημαίνει διαρχία αλλά «ικανή ηγεσία» να γιατρέψει τις παθογένειες της ΝΔ και να εμπνεύσει τα κοινωνικά στρώματα που εγκατέλειψαν την παράταξη.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει σε πρώτιστο ζήτημα τη «φθίνουσα πορεία» της παράταξης την τελευταία δεκαετία που έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε «γερασμένο κόμμα», επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια πάνω από όλα χάσαμε την ιδεολογική μάχη, χάσαμε τη μάχη των ιδεών από την Αριστερά. Και όταν χάσαμε τη μάχη των ιδεών από την Αριστερά ήταν μόνο θέμα χρόνου να χάσουμε και την πολιτική μάχη και να έρθει τελικά η Αριστερά στην εξουσία». Ενώ σ’ αυτό το πλαίσιο, από τον ακριτικό Έβρο, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του προς τις ένοπλες δυνάμεις.

Τη μάχη των ιδεών και της ανάκτησης της ιδεολογικής ηγεμονίας της ΝΔ έχει αναγάγει σε κυρίαρχο ζήτημα και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ξεκινώντας την προεκλογική του εκστρατεία από τη γενέτειρα του πατέρα του στη Φλώρινα τονίζει ότι η ΝΔ δεν έχει μόνο ένα Μακεδόνα υποψήφιο αλλά δύο. Μάλιστα γι’ αυτό το τριήμερο έχει προγραμματισμένες περιοδείες σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς αρχίζει από τις Σκουριές της Χαλκιδικής και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος.

Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάσει εκ νέου η κεντρική εφορευτική επιτροπή προκειμένου να ασχοληθεί με τα τεχνικά, οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα της διεξαγωγής των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου. Ανοιχτό είναι το ζήτημα, του οικονομικού κόστους αλλά και της αναζήτησης εταιρείας που θα αναλάβει το τεχνικό μέρος της εκλογικής διαδικασίας, ενώ αναζητείται κοινός τόπος μεταξύ των τεσσάρων επιτελείων καθώς οι κ.κ Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης συγκλίνουν στην επιδίωξη της διοργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας με προδιαγραφές ανάλογες του 2009 σε αντίθεση με την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη που θέτει ζητήματα ως προς το κόστος και την κατάσταση των οικονομικών της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα