Στέφανος Μάνος στο NEWS 247: Τα 350 δισ. ήταν για να αγοράζουν ψήφους τα κόμματα
Διαβάστε τι δήλωσε στο NEWS 247 ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος για τη Νέα Δημοκρατία του παρελθόντος και τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπο του κατεστημένου στο Δημόσιο και τα Πανεπιστήμια (Vid)
- 11 Ιουνίου 2012 12:43
Λίγες μόλις ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, το NEWS 247 καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις με απώτερο στόχο, την ενημέρωση των ψηφοφόρων για τις θέσεις των κομμάτων.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το NEWS 247 ανοίγει την επικοινωνία, έχοντας απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα κόμματα, να συμμετάσχουν σε live συνέντευξη, όπου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων του μέσου και αναγνωστών.
Στο πλαίσιο των Video Live Chat, τη Δευτέρα βρέθηκε στο στούντιο του NEWS 247, ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος.
Ερωτηθείς για τη σύμπραξη με τη Δημιουργία Ξανά, ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος επισήμανε πως υπάρχουν διαφωνίες αλλά συμφωνούν σε ορισμένα πράγματα απόλυτα, όπως το να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη.
“Η ΔΗΜΑΡ για παράδειγμα είναι υπέρ της Ευρώπης αλλά δεν έχει κανείς την αίσθηση ότι είναι ανεπιφύλακτα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να είμαστε ανεπιφύλακτα στην Ευρώπη. Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις”, τόνισε.
“Ο Τσίπρας θα μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις”
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε, εκπροσωπεί το κατεστημένο του Δημοσίου και του Πανεπιστημίου και αυτό είναι το επικίνδυνο.
“Η μομφή αφορά τον κ. Τσίπρα. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Είναι εκείνος που θα τις μπλοκάρει. Το ποσοστό του προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν άφησαν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις”, σημείωσε.
“Φτάσαμε εδώ γιατί ξοδεύαμε χρήματα που δεν είχαμε. Τα 350 δισεκατομμύρια του χρέους ήταν για να αγοράζουν τα κόμματα ψήφους, στο πελατειακό κράτος”, τόνισε.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Στέφανου Μάνου
Από το 2010, συνέχισε, σταμάτησαν να μας δανείζουν και έτσι πήγαμε στην Ευρώπη και ζητήσαμε χρήματα και το μόνο που μας απασχολούσε ήταν πώς θα τα πάρουμε και όχι πώς θα τα ξοφλήσουμε.
“Βάση διαπραγμάτευσης θα ήταν να πούμε ότι θα κάνουμε άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν είναι βάση διαπραγμάτευσης αυτό που λέει ο κ. Κουβέλης να παρατείνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή για τρία χρόνια.
Μια κυβέρνηση που θέλει να διαπραγματευτεί θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει ένα καταιγισμό μεταρρυθμίσεων”, υπογράμμισε.
Η τρόικα, όπως τόνισε, είχε ζητήσει να μειωθούν μόνο οι συντάξεις των ευγενών ταμείων ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών και οι Σαμαράς – Βενιζέλος αρνήθηκαν και αποφάσισαν οριζόντια περικοπή. “Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης αν ζητήσουμε επιμήκυνση και περισσότερα χρήματα, αλλά θα πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία”, προσέθεσε.
“Η μεγαλύτερη αντίδραση στην Ελλάδα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Η συμμαχία που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξει και στο Δημόσιο, στο Πανεπιστήμιο και στα κλειστά επαγγέλματα. Ο κ. Τσίπρας είναι ο εκπρόσωπος της συντήρησης”, συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τα ενδεχόμενα συνεργασίας, επισήμανε πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν με μια κυβέρνηση που θα έχει πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία γιατί, όπως ανέφερε, θα είναι πιο εύκολο να περάσουν τη λογική των μεταρρυθμίσεων παρά με τον κ. Τσίπρα.
“Ο ίδιος ο Σαμαράς ζήτησε να βρεθούμε στις 12 Μαΐου. Το ίδιο βράδυ αργότερα μίλησε με τον Βενιζέλο. Πρότεινα ΝΔ -ΠΑΣΟΚ-Δράση-Δημοκρατική Συμμαχία να ενωθούμε σε μια εκλογική συμμαχία, για να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά δεν την συμμερίστηκαν”, σημείωσε.
“Κάποιοι τρέμουν τον Τσίπρα και ψηφίζουν Σαμαρά αλλά αυτό είναι παραλογισμός του φόβου καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας έφτασαν στο σημείο που είμαστε σήμερα”, υπογράμμισε.
“Ο Σαμαράς έφτιαξε μια ΝΔ του παρελθόντος”
Για τη σύσταση μιας Νέας Δημοκρατίας του παρελθόντος έκανε λόγο ο Στέφανος Μάνος, τονίζοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν έδωσε την αίσθηση της ανανέωσης.
“Ο κ. Σαμαράς άρχισε συζητήσεις με την κα Μπακογιάννη αλλά και με τον κ. Καρατζαφέρη, που δεν απέδωσαν, αλλά του πήρε μερικούς βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία δεν έμαθε απολύτως τίποτα.
Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια ένεση αξιοπιστίας στη Βουλή. Αν μπορώ να βοηθήσω κάπου, θα το κάνω. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα βάλει απίθανους όρους. Δεν θέτω όρους. Θέλω να είμαστε στην Ευρώπη και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Ήμασταν πολύ κοντά για συνεργασία με την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά προτίμησε τον κ. Σαμαρά.
“Η ΝΔ δεν έμαθε τίποτα”
Εξασφάλισε μια θέση στη Βουλή και έφερε και δύο βουλευτές της ΔΗΣΥ πίσω στη Νέα Δημοκρατία. Το ζητούμενο από τη Νέα Δημοκρατία ήταν να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή, να δείξει ότι κατάλαβε, να αναλάβει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που την έχει. Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες.
“Το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει σίγουρα μετά τις εκλογές. Αυτή η Νέα Δημοκρατία που δεν έμαθε τίποτα, πολύ σύντομα θα έχει προβλήματα”, σημείωσε.
“Έχουμε δηλώσει ότι αν κάποιος από εμάς κληθεί να μπει στην κυβέρνηση και δεχτεί, θα πρέπει να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος”, τόνισε.
Επισημαίνοντας πως δεν έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας, σημείωσε πως αν δούμε τη λίστα που έστειλε ο Λουκάς Παπαδήμος πριν φύγει θα μας σηκωθούν οι τρίχες της κεφαλής μας.
Ερωτηθείς για τη μηδαμινή φοροδοσία των εφοπλιστών, επισήμανε πως μπορεί να μην πληρώνουν φόρο, αλλά συνεισφέρουν στον πλούτο της χώρας.
“Δεν νομίζω πως μας συμφέρει να φορολογήσουμε τους εφοπλιστές, θα φύγουν από τη χώρα. Αντίθετα, πρέπει να γίνει η Ελλάδα επιλογή των πλουσίων ανθρώπων”, υπογράμμισε.
Αναφορικά με το πρόσφατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα φάρμακα των καρκινοπαθών, επισήμανε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει στο ακέραιο τους μισθούς στις ΔΕΚΟ και να μην έχουμε χρήματα για τα φάρμακα των καρκινοπαθών.
“Το πολιτικό μας σύστημα προτιμά να πληρώνει αυτούς τους μισθούς παρά τα φάρμακα στους καρκινοπαθείς. Ίσως κάνουν και μακάβριες σκέψεις ότι οι καρκινοπαθείς δε θα ζουν για να τους ψηφίσουν ενώ οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ ναι”, συμπλήρωσε.
“Υπάρχει επιλογή να χάσουν τις ψήφους των ανθρώπων στις ΔΕΚΟ. Πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε στο Δημόσιο υπηρεσίες που δεν χρειάζονται. Έχουμε περίπου 22.000 νομικά πρόσωπα του Δημοσίου. Πρέπει να τα κόψουμε. Κάθε φορά μου λένε ότι είμαι διώκτης των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι προηγούνται αυτού του είδους οι ρυθμίσεις από άλλες όπως το θέμα των καρκινοπαθών.
Σκληρότερη πολιτική στο Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, επισήμανε πως είναι αναγκαίο να καταστεί σκληρότερη πολιτική για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στον ιδιωτικό τομέα αντίθετα χρειάζεται, όπως σημείωσε, ελευθερία, “αέρας” για να αναπτυχθεί.
“Απέναντι στους ανθρώπους που πληρώνονται από τους φορολογούμενους πρέπει να απαιτούμε κάθε ευρώ που τους δίνουμε να πιάνει τόπο. Είχα πει στην κα. Διαμαντοπούλου να μην πληρώνει τους καθηγητές που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά δεν με άκουσε”, τόνισε.
“Θα γίνουμε όλοι αυτόματα φτωχότεροι. Θα πέσει το βιωτικό μας επίπεδο κατά 50% και η περιουσία μας θα μειωθεί. Πρέπει να πάψουμε να ξοδεύουμε πιο πολλά από όσα εισπράττουμε, πρέπει να μάθουμε να παράγουμε προϊόντα. Αν βρεθούμε στη δραχμή, θα πρέπει να μάθουμε να μην ξοδεύουμε περισσότερα από όσα διαθέτουμε”, σημείωσε σε ερώτηση που του απηύθυνε αναγνώστης του NEWS 247 για το ποιο είναι το plan B της Δράσης αν δεν αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
“Η έρευνα θα αποδείξει τα κοιτάσματα που υπάρχουν. Πρέπει να μάθουμε να δουλέψουμε σκληρά και παραγωγικά. Υπάρχουν λεπτομέρειες στην ΑΟΖ”, σημείωσε ερωτηθείς για την ΑΟΖ και επέστησε την προσοχή στους κινδύνους που μπορεί να έχει μία τέτοια ενέργεια αν γίνει μονομερώς, όπως λέει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.