“Μετά τη φωτιά” στη Βαρυμπόμπη: Το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών στην Αττική

“Μετά τη φωτιά” στη Βαρυμπόμπη: Το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών στην Αττική

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Coca-Cola στην Ελλάδα μας θυμίζει πως η απάντηση στην κλιματική κρίση είναι η δράση.

Οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού Αυγούστου στη χώρα μας είναι ακόμη νωπές, με κατεστραμμένα σπίτια, ζώα που χάθηκαν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων να έγιναν στάχτη. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μόνο στον Ν. Αττικής με τις πυρκαγιές σε Σχίνο, Βαρυμπόμπη, Κερατέα και Βίλια κάηκε το 16% των δασικών περιοχών στην ηπειρωτική Αττική.

Ένα από τα μεγάλα «θύματα» της πύρινης λαίλαπας ήταν και ένας από τους πιο πολύτιμους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, το δάσος Βαρυμπόμπης – Τατοΐου. Και η εκδήλωση μιας τόσο ευρείας δασικής πυρκαγιάς και μάλιστα σε μια περιοχή τόσο κοντά στον οικιστικό ιστό, έχει σαφώς σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τους κατοίκους που διαμένουν εκεί.

«Μετά τη φωτιά»

Μετά τη φωτιά έρχεται η επιτακτική ανάγκη για δράση. Με την πλήρη καταστροφή της επιφανειακής βλάστησης, τα νερά των βροχών ρέουν ανεμπόδιστα στις πλαγιές των λεκανών απορροής, διαβρώνουν το επιφανειακό έδαφος καθώς συγκεντρώνονται στις κοίτες των χειμάρρων και προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις οικιστικές περιοχές. Έτσι, για την μείωση του κινδύνου από καταστροφικές πλημμύρες, εφαρμόζεται η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και ορεινών αντιπλημμυρικών έργων (κλαδοπλέγματα, κορμοδέματα) με τη χρήση του καμένου ξυλώδους όγκου, ενώ στις κύριες κοίτες των ρεμάτων γίνεται κατασκευή ξυλοφραγμάτων ανάσχεσης των φερτών υλικών που θα συγκρατήσουν το εδαφικό υλικό και θα συμβάλλουν έτσι και στην τυχόν φυσική αναδάσωση της περιοχής.

Ανταποκρινόμενη άμεσα στον νέο θεσμό των Αναδόχων Αποκατάστασης και Αναδάσωσης που θέσπισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η CocaCola στην Ελλάδα ανέλαβε δράση. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, χρηματοδότησε με 1,8 εκατ. ευρώ αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι, σε έκταση 7.715 χιλιάδων στρεμμάτων, έργα που ολοκληρώθηκαν μέσα σε 3 μόλις μήνες και έχουν ήδη παραδοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, εκτός από την υλοποίηση του μεγαλύτερης έκτασης έργου στον νομό Αττικής, η Coca-Cola στην Ελλάδα δεσμεύτηκε και για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της περιοχής έως ότου ολοκληρωθεί η ανάπλαση του χώρου.

Στο σύντομο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Μετά τη φωτιά» που δημοσιεύτηκε αποτυπώνεται με τον πιο θλιβερό τρόπο η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στην περιοχή ενώ καταγράφεται η πορεία των εργασιών για την προστασία της φύσης αλλά και η εξέχουσα σημασία των άμεσων έργων αποκατάστασης. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, η Coca-Cola στην Ελλάδα δίνει ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντάς μας πως η κλιματική κρίση είναι το παρόν, αλλά δεν θέλουμε να είναι το μέλλον. Και η απάντηση είναι η δράση.

Η παράδοση του μεγαλύτερου έργου αποκατάστασης

Το μεγάλο αυτό έργο παραδόθηκε στις 13 Απριλίου 2022 κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κα Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς.

«H Coca-Cola στην Ελλάδα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στήριξε με ενθουσιασμό τον θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης. H συνεισφορά της στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι πολύτιμη», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας , Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Κωνσταντίνος Αραβώσης – Γενικός Γραμματέας Δασών, Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς – Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, Κώστας Σκρέκας – Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που ως Ανάδοχος παραδίδουμε αυτό το έργο που συμβάλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές που βιώσαμε τον Αύγουστο του 2021. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα και συνέπεια για να διασφαλίσουμε την άμεση προστασία και αποκατάσταση της περιοχής. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε συστηματικά την περιοχή και θα συμβάλλουμε όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».

Η Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της The CocaCola Company για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα σημείωσε: «Η σημερινή παράδοση αυτού του έργου μας δίνει χαρά που ως εταιρεία συμβάλλουμε κι εμείς στην έμπρακτη αποκατάσταση ενός βασικού πνεύμονα πρασίνου για την Αττική. Με οδηγό τη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις με θετικό αντίκτυπο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να αποτελούμε ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, ώστε, σε συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, όλοι μαζί να κάνουμε πράξη ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα