Φράικορπς: Γενική επιστράτευση για τους ναζί της Ουκρανίας

Φράικορπς: Γενική επιστράτευση για τους ναζί της Ουκρανίας
Γενική επιστράτευση για τους ναζί της Ουκρανίας AP

Τα τάγματα ακροδεξιών ενόπλων συνεχίζουν να κάνουν επίδειξη δύναμης στην Ουκρανία την ώρα που το κλίμα είναι παραπάνω από τεταμένο. Η λογική πίσω από την άρνηση της Γερμανία να στείλει όπλα στο Κίεβο.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της Ουκρανίας για πολεμική ενίσχυση αναφέροντας πως ο λόγος που δεν το πράττει, είναι το γεγονός πως η Γερμανία “δε στέλνει όπλα σε ζώνες ένοπλων συγκρούσεων”, ως ζήτημα “αρχής”.

Όπως ανέφερε η Deutsche Welle, το Βερολίνο αποφάσισε να στείλει μόνο 5.000 κράνη στους Ουκρανούς μετά τα αιτήματά τους. Ωστόσο, για την ουκρανική πλευρά, η “βοήθεια” αυτή, δεν είναι αρκετή. Τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, επικαλέστηκαν την πολιτική αρχή της γερμανικής κυβέρνησης να μην εξάγει όπλα σε περιοχές όπου υπάρχει στρατιωτική κρίση. “Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε αιτιολογημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να τεκμηριώνονται με δημόσια διαφάνεια” ανέφερε επισήμως ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός.

“Ρωτήστε τους Γερμανούς για την προμήθεια όπλων στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα” σχολιάζουν αρκετοί πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας στήριξη για τους Ουκρανούς έναντι της Ρωσίας. “Τα γερμανικά όπλα χρησιμοποιούνται σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον πλανήτη, ακόμη και από τους τζιχαντιστές”, ανέφερε άλλος χρήστης που επικαλείται η DW.

Ο Σολτς, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, επανέλαβε πως “κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά”. Γεγονός είναι πάντως πως η Γερμανία έχει εξοπλίσει την Αίγυπτο από το 2010 με όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές συρράξεις. Το 2019 άλλωστε, η έρευνα του project #GermanArms, απέδειξε πως τα γερμανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στον πόλεμο της Υεμένης. Ακόμη, βασικός αγοραστής γερμανικών όπλων, είναι η Τουρκία, τα οποία βρέθηκαν και στη Λιβύη. Άλλα χρησιμοποιήθηκαν φυσικά εναντίον των Κούρδων.

Γιατί λοιπόν η Γερμανία δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία; Όπως αναφέρει το BBC, η κυβέρνηση Σολτς προωθεί τη “διπλωματική λύση”, τηρώντας στάση αλά “Πόντιος Πιλάτος”. Παράλληλα, η Γερμανία δείχνει ατολμία έναντι της κυβέρνησης Πούτιν, προσπαθώντας να μην έχει ενεργή ανάμειξη στην όλη διένεξη, τουλάχιστον για την ώρα. Ακόμη, είναι σαφές πως η γερμανική πλευρά δεν θέλει να στιγματιστεί, ότι παρέχει εξοπλισμό σε μια χώρα που διέπεται από ακροδεξιές ομάδες ενόπλων, και αυτό, λόγω του παρελθόντος της.

Η αλήθεια είναι πως ομάδες ακροδεξιών έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία από το 2015, έχοντας ιδιαίτερα έντονη παρουσία. Το Τάγμα Αζόφ είναι εθελοντική μονάδα της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας η οποία εδρεύει στη Μαριούπολη, και θυμίζει τα Φράικορπς, τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που συγκροτήθηκαν στη Γερμανία μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις τάξεις των Φράικορπς προήλθαν ορισμένα στελέχη της SA όπως ο Ερνστ Ρεμ, των SS, και ο Ρούντολφ Ες (διοικητής του Άουσβιτς). Το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ πήρε μέρος στις μάχες μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων και των Ουκρανών, τον Ιούνιο του 2014 κατά την διάρκεια της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η μονάδα έχει κατηγορηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCR) για εγκλήματα πολέμου, όπως μαζική λεηλασία, χρήση βασανιστηρίων, ξυλοδαρμούς αμάχων, απαγωγές δημοσιογράφων, ηλεκτροπληξία και εικονικούς πνιγμούς. Παράλληλα, το Τάγμα χρησιμοποιεί νεοναζιστικά σύμβολα και σύμβολα των SS. Τον Σεπτέμβριο του 2014, το τάγμα του Αζόφ, εγγράφηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ως Ειδική αστυνομική δύναμη και ακόμη και σήμερα φέρει τα δικά του σύμβολα. Το ίδιο ισχύει και για τον “Δεξιό Τομέα”.

Γενική επιστράτευση για τους ναζί της Ουκρανίας AP

 

Πρόσφατα, ο Zach Dorfman έγραφε πως από το 2015 και μετά η CIA ενισχύει τις νεοναζιστικές ομάδες της Ουκρανίας, ως “απάντηση” προς τους φιλορώσους αυτονομιστές. Μάλιστα, ισχυρίζεται πως η CIA βρίσκεται πίσω και από την εκπαίδευσή τους. Μάλιστα, το Nation είχε δημοσιεύσει πως το 2015 το Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο με μεγάλη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η τροπολογία που διατύπωνε απαγόρευση πώλησης όπλων προς το Τάγμα Αζόφ, τελικά αποσύρθηκε ως “περιττή”.

Γενική επιστράτευση για τους ναζί της Ουκρανίας AP

 

Ακόμη, το Jacobin ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά του, πως μέλη του Τάγματος εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ από ομάδες “Λευκής Υπεροχής”, όπως το Rise Above Movement. Ιδιαίτερη κινητικότητα στις τάξεις των νεοναζί εντοπίζεται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Λουγκάνσκ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Αζόφ, έκανε αναφορά στα Freikorps, κάνοντας λόγο για “επιστράτευση”. Δεν είναι τυχαίο ακόμη, πως το Τάγμα έχει στήσει τελετές – μνημόσυνα για τους νεκρούς μαχητές του, εμπνευσμένο από τελετή που χρησιμοποιούταν κατά κόρον από το γερμανικό κόμμα των Ναζί, γνωστή και ως “Lichtdom”, δηλαδή Καθεδρικός του Φωτός.

Η δε ΜΚΟ, truth-hounds.org, έχει αναφερθεί εκτενώς στην οργάνωση των ταγμάτων αυτών, καταγράφοντας πλείστες επιθέσεις σε ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και την εκπαίδευση μικρών μαθητών με όπλα.

Γενική επιστράτευση για τους ναζί της Ουκρανίας AP

 

Τα παραπάνω φυσικά δεν αποτελούν άλλοθι για τις επεκτατικές βλέψεις του Πούτιν και την εργαλειοποίησή τους έναντι του ΝΑΤΟ που επίσης επεκτείνεται, καθώς και πάλι αυτοί που απειλούνται από την τεταμένη κατάσταση, είναι οι άμαχοι πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, στην υπόθεση της ακροδεξιάς στην Ουκρανία αποτυπώνεται περίτρανα η αποτυχία της ΕΕ να δράσει αποτελεσματικά έναντι του φαινομένου, σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια ζητά να έρθει όλο και πιο κοντά στη “Δύση” για να διασφαλίσει την εδαφική υπόστασή της.

Ενα βήμα πριν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ

Την ίδια ώρα που στην Ουκρανία εξοπλίζονται σχεδόν οι πάντες, το Κρεμλίνο ζητά από το ρωσικό κοινοβούλιο την ψήφιση απόφασης με την οποία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες τις δύο επίμαχες φιλορωσικές περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας, είχαν δηλώσει από το 2014 τα φιλορωσικά τους αισθήματα, απολαμβάνουν έκτοτε μια αυτονομία εντός της Ουκρανικής επικράτειας. Ωστόσο, η Ρωσία σκοπεύει να αναγνωρίσει τις περιοχές ως ανεξάρτητες προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.

Για το λόγο αυτό οι βουλευτές του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν “Ενιαία Ρωσία”, κατέθεσαν σχέδιο απόφασης ζητώντας την θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το εάν θα προχωρήσουν ή όχι στα ψηφίσματα για την αναγνώριση του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητων περιοχών. Πλέον η Δούμα πρόκειται να συζητήσει την πρόταση και η τελική απόφαση θα σταλεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δυτικές πρωτεύουσες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια πλήρη εισβολή, και πολλές αυτή την εβδομάδα προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι έχει σχέδια εισβολής.

Οι απαιτήσεις της Ρωσίας περιλαμβάνουν την ανάκληση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την απαγόρευση της προσχώρησης της Ουκρανίας στη διατλαντική συμμαχία στο μέλλον. Οι απαιτήσεις αυτές γίνονται με περισσότερους από 100.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας και συμμετέχουν σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στα βόρεια της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία και έχει πραγματοποιήσει μικρότερες ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους ότι τέτοιες ενέργειες ήταν προετοιμασίες για στρατιωτική δράση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα