Ο Σόιμπλε επιμένει για το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ αντιστέκεται
Συντασσόμενος με τους οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους της χώρας του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θέλει πιο "σφιχτή πολιτική" από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως ο Μάριο Ντράγκι επιμένει. Συνεχείς επιθέσεις από το Βερολίνο
- 09 Μαρτίου 2017 12:39
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι υπέρ μιας «έγκαιρης έναρξης της εξόδου» από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ). Σε “συγχορδία” με τους τραπεζικούς κύκλους στη Γερμανία που ζητούν το τέλος της χαλαρής πολιτικής, ο Σόιμπλε επιμένει στο τέλος των παρεμβάσεων Ντράγκι, οι οποίες ωστόσο φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.
Η δήλωση του Γερμανού υπουργού έρχεται την ώρα που η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στη Φρανκφούρτη, καθώς εστιάζει την προσοχή της στις εκλογές υψηλού κινδύνου στη Γαλλία και την Ολλανδία, εν μέσω μίας ανόδου του λαϊκιστικού κλίματος που απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη.
Μιλώντας σε εκδήλωση για τις τράπεζες στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε ζήτησε αυστηρότερους διεθνείς κανόνες για τις μεγάλες τράπεζες, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμμερίζεται τη γερμανική άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση του βάρους για τις μικρότερες τράπεζες.
Η ΕΚΤ αντιστέκεται στις πιέσεις
Αν και τόσο η οικονομική ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός ενισχύονται, η ΕΚΤ αναμένεται να αντισταθεί στις εκκλήσεις για σύσφιξη της πολιτικής της, επικαλούμενη πολιτικούς κινδύνους, τον χαμηλό δομικό πληθωρισμό και μία εύθραυστη ακόμη ανάκαμψη, μία δεκαετία σχεδόν αφού άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.
Από τη μία πλευρά, οι προοπτικές βελτιώνονται. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται σε υψηλό εξαετίας, το εμπόριο ανακάμπτει, η δραστηριότητα των τομέων της μεταποίησης και των υπηρεσιών αυξάνεται και η ανεργία διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία είναι στην καλύτερη κατάστασή της για αυτή την περίοδο.
Ακόμη και ο πληθωρισμός, που αποτελεί τον βασικό στόχο της ΕΚΤ, αυξήθηκε τον περασμένο μήνα σε επίπεδο που αποτελεί ουσιαστικά τον στόχο της τράπεζας. «Η γρήγορη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων και η αύξηση του πληθωρισμού λόγω της (αύξησης των τιμών της) ενέργειας στο 2% είναι ενδεχομένως αρκετά για τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να εξετάσει μία μικρή παραχώρηση στα γεράκια του Διοικητικού Συμβουλίου και να περιορίσει τη ρητορική του υπέρ μίας χαλαρής πολιτικής», δήλωσε ο οικονομολόγος της UniCredit, Μάρκο Βάλι.
Πυρά από το Βερολίνο
Η γερμανική ένωση τραπεζών (BdB) και το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo κάλεσαν σήμερα την ΕΚΤ να αρχίσει την προετοιμασία για τον τερματισμό της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, μετά από μία μακρά λίστα ισχυρών ονομάτων που έχουν ζητήσει υποχώρηση της ΕΚΤ.
Για τον Ντράγκι, αυτό θα πρόκειται για μία σχοινοβασία. Αν και θα αναγνωρίσει τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, είναι πιθανόν να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή, ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και οι προοπτικές περιβάλλονται από κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν – εντός των επόμενων εβδομάδων – τις ολλανδικές και γαλλικές εκλογές και την πρώτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Reuters, δήλωσαν ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι είτε μία μικρή αλλαγή των προοπτικών για την πολιτική της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είτε μία σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων το επόμενο έτος. Οι διαβουλεύσεις στην ΕΚΤ πιθανόν να είναι έντονες. Η αύξηση του πληθωρισμού, ειδικότερα, έχει οδηγήσει σε φωνές στη Γερμανία για αποκλιμάκωση του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ ή τουλάχιστον στην έναρξη του σχεδιασμού για τη μείωσή του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την απόσυρση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης ιδιωτικών τραπεζών (BdB), Μίχαελ Κέμερ.
Ένα τέτοιο βήμα πρέπει να προετοιμασθεί πολύ, πολύ καλα
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η σύστασή του δικαιολογείται από το γεγονός ότι η απειλή του αποπληθωρισμού για την Ευρωζώνη έχει εκλείψει και ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται. «Ένα τέτοιο βήμα πρέπει να προετοιμασθεί πολύ, πολύ καλά» και οι υπεύθυνοι για την πολιτική πρέπει να το επικοινωνήσουν με προσοχή, τόνισε ο Κέμερ στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Θα ήταν, όμως, σημαντικό, θεωρώ, να ανοίξει σήμερα η ΕΚΤ την πόρτα της εξόδου (από την επεκτατική νομισματική πολιτική της», πρόσθεσε. Πρόκειται για το δεύτερο σχόλιο της BdB για το ίδιο θέμα αυτή την εβδομάδα. Την Δευτέρα, η ένωση γερμανικών τραπεζών είχε αναφέρει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης σημαίνει πως δεν είναι πλέον αναγκαία η πολύ επεκτατική πολιτική.
AP Photo/Peter Morrison