Τρέχουν για δόση και χρέος

Τρέχουν για δόση και χρέος
Meeting of the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras with the leader of the To Potami Party Stavros Theodorakis, in Athens, on June 24, 2016 / , , 24 , 2016 SOOC

Ο μαραθώνιος που βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το καλοκαίρι αυξάνει πλέον τον ρυθμό του αφού τα χρονικά περιθώρια είναι στενά

Διπλή σημασία έχει η επίσημη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αφού εκτός από την εξασφάλιση της δόσης των 2,8 δις ευρώ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την διεθνή συγκυρία και να φέρει πιο κοντά την λύση για το χρέος .

 Κομβικής σημασίας θα είναι η ολοκλήρωση και του υπολοίπου της πρώτης αξιολόγησης μέχρι και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου αφού εκτός από την εξασφάλιση της δόσης των 2,8 δις ευρώ θα γίνει και ένα μεγάλο βήμα για το «ξεπάγωμα» της συζήτησης για το χρέος.

Ο μαραθώνιος που βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το καλοκαίρι αυξάνει πλέον τον ρυθμό του αφού τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο για όσα από τα 15 προαπαιτούμενα (ενέργεια, ασφαλιστικά, ΓΓΔΕ ) ασφαλιστικά ) χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση. Χθες η Βουλή επικύρωσε την τελική σύμβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού . Μένει πλέον να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα θέματα του υπερ- ταμείου αποκρατικοποιήσεων αλλά και η τοποθέτηση των νέων διοικήσεων στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες .

 Το πολυνομοσχέδιο και οι αποφάσεις για το υπερ-ταμείο θεωρούνται αρκετά για να πάρει μια αρχική έγκριση η δόση των 2,8 δις ευρώ από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG) που θα συνεδριάσει για το θέμα στις 29 του μήνα . Στην συνέχεια θα μείνουν περίπου 10 ημέρες μέχρι και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου .

 Η πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης έχει μια σημασία που ξεπερνά κατά πολύ την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ και την επίσημη εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα διαρκέσει .

 Η Αθήνα θέλει να είναι τυπικά έτοιμη ώστε να θέσει με περισσότερη έμφαση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού την ανάγκη για επιτάχυνση της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους Η πρώτη προσπάθεια έγινε από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Τζό Μπάϊντεν όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη άμεσης ρύθμισης του ελληνικού χρέους .

 Σαν συνέχεια , η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ από τις 7 μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου όπου το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί εκτενώς . Η πίεση που μπορεί να ασκήσει το Ταμείο απειλώντας να περιοριστεί στον ρόλο του απλού επόπτη που έχει σήμερα στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να έχει πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία που έχουν την σοβαρότερες αντιρρήσεις να ανοίξει το θέμα του ελληνικού χρέους από τώρα .

Οι συζητήσεις που θα γίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες θα επηρεάσουν τόσο τα σχόλια που θα συνοδεύουν την έκθεση του άρθρου IV για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο . Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια τέτοια έκθεση δεν θα έχει τίποτα να προσθέσει σε όσα είναι ήδη γνωστά για την Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου . Εκτιμούν όμως ότι θα συνταχθεί με στόχο να αποτελέσει ένα συγκεκαλυμμένο τελεσίγραφο του Ταμείο στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας όπου θα αναφέρει και τους όρους για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα .

 Εκτός από το ενδεχόμενο να μην έχουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πίεση θα ασκήσει το γεγονός ότι με την άρνηση τους μπορεί να βοηθήσουν να καταρρεύσει το ανατολικό σύνορο της ΕΕ, που συγκρατεί χιλιάδες πρόσφυγες από το περάσουν ανεξέλεγκτα στην Δυτική Ευρώπη .

 Η ελληνική πλευρά θέλει επίσης να προλάβει ώστε να έχει την υποστήριξη στο θέμα και από την Κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα αφού οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν θα εξαφανίζουν αλλά αναμένεται να ατονήσουν τις πιέσεις των ΗΠΑ για το θέμα του χρέους

 Η συζήτηση για την στάση του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθεί και στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκελίδης Τσακαλώτος με την επικεφαλής της αποστολής του ταμείου κ. Ντέλιας Βελκουλέκσου η οποία έχει ως γνωστό παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα με αφορμή της αξιολόγηση του άρθρου IV του ταμείου.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα