Η επίθεση στο Μάντσεστερ χτύπησε και τα social media

Η επίθεση στο Μάντσεστερ χτύπησε και τα social media

Ψεύτικες και παραπλανητικές αναρτήσεις με στόχο έναν μεγάλο αριθμό αναδημοσιεύσεων κατέκλυσαν το Twitter και το Facebook, τις πρώτες ώρες μετά από το χτύπημα

Ψευδείς αναφορές για δήθεν αγνοούμενος με χρησιμοποίηση φωτογραφιών τυχαίων ατόμων, όπως εφήβων που ζουν κυριολεκτικά στην άλλη άκρη της Γης, εκκλήσεις για βοήθεια με λανθασμένα στοιχεία αναφοράς, διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφορίων, αναρτήσεις παραπλανητικών φωτογραφιών και ένα κύμα ισλαμοφοβίας σάρωσε τα social media τις πρώτες ώρες μετά από την αιματηρή επίθεση στο Μάντσεστερ.

Μπορεί οι πολυπληθείς πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter, να καταβάλουν τον τελευταίο χρόνο προσπάθειες βελτίωσης των μηχανισμών εντοπισμού και αναχαίτησης των ψευδών ειδήσεων, όπως όμως φάνηκε για άλλη μια φορά υπάρχει ακόμα πολύ (και προφανώς δύσκολη) δουλειά που πρέπει να γίνει.

Όπως προκύπτει εκ των υστέρων, αρκετές από τις αναρτήσεις των πρώτων ωρών στο Twitter συνοδεύονταν από παλιές φωτογραφίες που υποτίθεται ότι είχαν τραβηχτεί μόλις στο σημείο της επίθεσης (κάποιες προέρχονταν από ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων της βρετανικής αστυνομίας), συγκεντρώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό αναδημοσιεύσεων. Άλλες, παραπλανητικές αναρτήσεις αναμείγνυαν αληθινές πληροφορίες με κατασκευασμένες αναφορές, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο τον διαχωρισμό για τον μέσο αναγνώστη-χρήστη της πλατφόρμας, που αναζητά και καταναλώνει, πολλές φορές χωρίς δεύτερη σκέψη, κάθε πληροφορία για ένα τέτοιο, συγκλονιστικό γεγονός.

Σύμφωνα με αναφορές σε βρετανικά Μέσα, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να δημοσιεύσουν τυχαίες φωτογραφίες δήθεν αγνοούμενων παιδιών, στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό retweets. Μεταξύ αυτών, όπως αργότερα αποκαλύφθηκε, είναι και η φωτογραφία ενός 12χρονου κοριτσιού που ζει στην Αυστραλία και τη στιγμή της επίθεσης ήταν στο σχολείου του, όπως και ενός μικρού αγοριού με σύνδρομο Down – η αντίστροφη αναζήτηση μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google, με το ανέβασμα της όποιας εικόνας, βοηθά σε τέτοιες περιπτώσεις να αποκαλυφθεί η απάτη.

Πάντως, λίγο μετά από την επίθεση το Facebοok ενεργοποίησε τη λειτουργία ελέγχου ασφάλειας, επιτρέποντας στους χρήστες που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ να ειδοποιήσουν τους δικούς τους, μέσω αυτοματοποιημένης ανάρτησης στο προφίλ τους, ότι είναι ασφαλείς. Τα τελευταία δύο χρόνια το Facebook έχει ενεργοποιήσει περισσότερες από 600 φορές σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο την εν λόγω λειτουργία, μετά από φυσικές καταστροφές, επιθέσεις και άλλα περιστατικά που έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων.

(Φωτογραφία: AP Images/Kirsty Wigglesworth)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα