Κυβέρνηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται, η ΝΔ θα υπέγραφε μέτρα 4,2 δισ ευρώ
Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει η κυβέρνηση, εν όψει του κινδύνου για μέτρα 4,2 δισ. ευρώ αν συμμετέχει το ΔΝΤ σε ένα πρόγραμμα μετά τη ρύθμιση χρέους και οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στα πρωτογενή πλεονάσματα
- 02 Δεκεμβρίου 2016 22:47
Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο εισέρχεται η διαπραγμάτευση, καθώς ο κίνδυνος να υπάρξει συμφωνία για το χρέος μεν, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι να μη δεχθούν τη μείωση των πρωτογενών και να καλέσουν την Αθήνα να “τα βρει” με το ΔΝΤ για την κάλυψη της διαφοράς, κάτι που θα συνεπαγόταν επιπλέον και σκληρά μέτρα.
“Η κυβέρνηση αντιστέκεται. Η ΝΔ θέλει να αποτύχουμε, γιατί είναι πρόθυμη να υπογράψει ό,τι της ζητήσει το ΔΝΤ και μέτρα δηλαδή 4,2 δισ ευρώ, κάτι που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” έλεγαν κυβερνητικές πηγές στο News247, κορυφώνοντας την επίθεση που προηγουμένως είχε εξαπολύσει το Μαξίμου με non paper κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο είχε κατηγορήσει πως επιθυμεί την εφαρμογή ενός ακραία αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος με πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Ήθελαν έτσι να θέσουν ένα δίλημμα στο εσωτερικό της χώρας (που κατά κάποιους θα μπορούσε να είναι και εκλογικό), παρουσιάζοντας το ΣΥΡΙΖΑ ως την κυβέρνηση που αγωνίζεται να μην επιβληθούν νέα μέτρα, ενώ η ΝΔ θα αποδεχόταν ευχαρίστως τέταρτο μνημόνιο, το οποίο όμως δε θα αποδεχόταν και δε θα μπορούσε να αντέξει η κοινωνία.
Πηγές κοντά στη δεύτερη αξιολόγηση παραδέχονταν νωρίτερα ότι υπάρχει πρόβλημα για νέα μέτρα ύψους 2,4% του ΑΕΠ (περίπου 4,2 δισ. ευρώ ) για το 2019 και το 2020 αν το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα και οι Ευρωπαίοι επιμείνουν (όπως αναμένεται να κάνουν) στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σίγουρα μέχρι και το 2020.
Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, “δεν έχουμε συμμάχους για τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018”. Διευκρίνιζαν ότι η υποχρέωση σε αυτή την φάση, θα είναι στην αποτύπωση αλλά όχι την ποσοτικοποίηση των μέτρων.
“Πάντως δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση ούτε καν μια οικουμενική κυβέρνηση που να μπορεί να αντέξει νέα μέτρα 4 δις ευρώ” τόνιζαν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας όμως ότι η Ελληνική πλευρά αναμένεται να είναι σταθερή στη θέση της να μην συζητά νέα μέτρα μετά το 2018.
Αυτό ήταν ένα μήνυμα προς το εξωτερικό, πως το “πρόβλημα” δεν είναι απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ που δε δέχεται νέα μέτρα, αλλά ότι καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να σταθεί σε τέτοια περίπτωση, καθώς και ένα μήνυμα κατά όσων θα έβλεπαν θετικά το σενάριο κατάρρευσης της σημερινής κυβέρνησης και αντικατάστασης της από μία κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία, που γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου, να περιλαμβάνει σε ένα “πακέτο” το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα μέτρα για το χρέος (που μέχρι και ο Σόιμπλε παραδέχεται ότι θα συζητηθούν) και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ζήτημα όμως είναι πως θα πρέπει να καμφθούν ταυτόχρονα και οι αντιρρήσεις του Βερολίνου για το χρέος και οι πιέσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα.
(Φωτό: sooc.gr)